Москва ни провокира с коридора за Дамас

Най-доброто от печата

10-09-2015, 05:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 7 септември сме пуснали над България руски самолет с дипломатически персонал

Искането на Русия нейни самолети да прелетят над България на път за Сирия си е чиста проба провокация.

Целта на операцията е да се провери реакцията на българската страна. Номерът е да се покаже

колко са лоши българите, след като не пропускат хуманитарни помощи за бедстващите сирийци. Иначе защо още преди 25 дни, след като е поискала коридор от Гърция и е имало всички индикации, че Атина ще разреши, Москва е избрала маршрута през Азербайджан, Иран и Ирак?!

Руснаците са предпочели иранския маршрут, защото е по-къс и по-удобен. На другия маршрут през Балканите плевенчани казват “да минеш за Кайлъка през гарата”.

В медийното пространство се появиха карти с маршрути над Турция, които показват елементарно непознаване на ситуацията в региона. Става дума за това, че президентът Ердоган за нищо на света няма да пусне руски самолети над своя територия, защото президентът Асад е негов кръвен враг. Не са уместни и репликите за опасностите, които дебнат руските военно-транспортни машини над районите, завзети от “Ислямска държава”. Слава на бога, ислямистите все още не разполагат със зенитноракетни комплекси “Бук” или нещо по-добро, което може да свали самолет на 10-12 хил. м. Дори и да си купят, с него трябва да действа обучен екипаж, който освен всичко друго да получи отнякъде точни данни за координатите на полета.

Искането за въздушния коридор има една-единствена цел - да бъде отказан, заяви бившият външен министър Соломон Паси пред bTV. Според него това е част от пропагандната война на Москва, която цели да покаже колко е лошо НАТО.

А съмненията, че въпросните руски самолети са превозвали оръжие, а не брашно и сухо мляко, бяха потвърдени от самата Москва. Буквално преди ден руското издание “Ведомости” съобщи, че през последния месец Русия е активизирала военните си доставки за Дамаск, като се позовава на източници от военната индустрия. Според тях доставките за Сирия на руско оръжие, боеприпаси и горива напоследък чувствително са се увеличили. Транспортните полети се аргументират с клаузи по руско-сирийски договори, сключени преди 5-7 години.

Руски товарен Ил-62М е минал над България в понеделник, 7 септември, съобщи междувременно сайтът за проследяване на полети flightradar24.com Това е само ден преди МВнР да обяви забраната за полети над България.

От Външно обясниха, че полетът е имал разрешение, защото руската страна е декларирала, че превозва персонал на дипломатическа мисия. “МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението”, се казва в съобщението на МВнР.

Полетът от 7-ми септември обаче не е свързан с отказаните разрешения за прелитания на руски военно-транспортни самолети до Сирия.

Освен това според военни авиатори забраната се отнасяла за руски транспортни машини от типа Ан-124 “Руслан”, с които обикновено се превозва оръжие.

С по-малки машини траспортирането на специални товари не е ефективно, заяви преди ден Владимир Джабаров, зам.-шеф на Комисията по външните работи на Съвета на руската федерация.

Русия: Ще запомним неприятелския ход 

Иран и Гърция разрешиха преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушното им пространство, съобщи ТАСС. Гърция е позволила това още на 31 август, съобщи руското посолство в Атина. В събота посолството на САЩ в Гърция се обърна към гръцкото външно министерство с молба да отхвърли искането на Москва за коридор. В сряда САЩ не коментираха дали са призовали България и Гърция да затворят въздушното си пространство за полети от Русия.

“Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия, след като България закри своето въздушно пространство”, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. “Съжалявам, че под натиск от Вашингтон, а явно и под натиск от Брюксел някои страни се отклоняват от техния международен дълг”, каза зам. външният министър на Русия Сергей Рябков относно позицията на България. Срещу нея се изказа и зам.-шефът на Думата Николай Левичев. “Ние ще запомним този неприятелски ход и ще намерим адекватен отговор”, закани се той. “През XIX в. именно Русия освободи балканските народи от Османската империя и помогна за създаването на българската държавност. Явно е, че правителството на България има къса памет”, припомни Левичев.

Говорителката на външно министерство в Москва Мария Захарова разкри, че експертите съдействат за руските оръжейни доставки за Сирия, които са предназначени за борба с тероризма. “Ние никога не сме криели военнотехническото сътрудничество със Сирия и отдавна доставяме на Сирия въоръжение и военна техника”, каза Захарова. Три гигантски руски транспортни самолета “Кондор” са летели до международното летище в сирийския град Латакия през последните дни. От тях са разтоварени големи контейнери, но не се знае какво има в тях, съобщи кореспондент на Си Би Ес. Самолетите са стигнали до Сирия през Иран и Ирак. Пътнически самолет пък е докарал войници, които трябва да се настанят в руската база, която се строи до летището.