Всичко за детето, всичко за "Булгартабак"

Най-доброто от печата

10-09-2015, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Даренията, които Пеевски систематично получава от родната си майка, бледнеят пред подкрепата от държавата

Притежанието или пренасянето на повече от 40 ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, ще бъде забранено - такава поправка в Закона за акцизите и данъчните складове прие в сряда правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Целта била да се намали възможността за нерегламентирана - каквото и да значи това - продажба на тютюневи изделия. Друга промяна пък постановява цигарите от най-ниския ценови клас да не поскъпват значително през следващите три години, "за да не се насърчава контрабандата".

Казано направо, правителството на ГЕРБ и РБ започва процедурата по изпълнението на поредната частна поръчка, възложена му от представляващите почти монополиста в производството на цигари у нас - "Булгартабак холдинг".

След продажбата му през 2011 г. от първото правителство на Борисов на руската VTB Capital, акционер в КТБ, масово, макар и неофициално, собствеността на холдинга се свързваше с тандема Цветан Василев - Делян Пеевски. След като през януари м.г. избухна раздорът между двамата, през март "Булгартабак" беше придобит от офшорна компания, контролирана от верига офшорки.

Въпреки засекретената собственост отново за никого не беше тайна, че при раздялата на тандема депутатът от ДПС си е взел "Булгартабак" - нещо, което в прав текст обяви и Цветан Василев. А в пристъп на някакво игриво настроение успелият млад син Пеевски позволи неотдавна на майка си Ирена Кръстева да му дари публично и около 5%" от холдинга след половината от водената на нейно име медийна империя.

По отношение на даренията обаче родната майка на Пеевски изглежда като мащеха в сравнение държавата. Държавната дарителска сага спрямо "Булгартабак" е дълга - собствениците на холдинга не са получили само това, което не са поискали. Въпреки многобройните вариации основното искане е едно - правителството да им осигури колкото може по-голямо пазарно присъствие чрез колкото може по-малко конкуренция.

Забраната за носенето на 40-те ръчно свити цигари сама по себе си е грандиозна глупост, свързана вероятно с надеждата, че хората ще спрат да купуват основно вносния тютюн за това занимание. Ембаргото върху поскъпването на цигарите от най-ниския клас, произвеждани най-вече от "Булгартабак" и малко от "Кингс табако", означава директно поскъпване основно на конкурентните вносни, което си е силова държавна подкрепа.

Силова наглост пък е обяснението за това действие - "за да не се насърчава контрабандата", сравнима със заплашителния тон в телевизионните клипове на финансовото министерство и "Булгартабак".

Цинизмът изпъква особено след цитирания в началото на септември от сайта "Биволь" доклад на турските митници и финансовото разузнаване, според който в Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, като най-често срещаната марка на този пазар е собственост на българската компания "Булгартабак".

От Агенция "Митници" казали пред "Бивол", че официално такъв доклад не е постъпвал при тях, сайтът чака и отговори на въпросите си до ДАНС и турските митници. Едва ли е случаен последвалият публикацията неуспешен (те винаги са такива) прокурорски опит за сплашване на един от редакторите на сайта.