Вашингтон е "дълбоко обезпокоен" от военна намеса на Кремъл в Сирия

Свят

10-09-2015, 12:06

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Кери изразил пред Лавров тревога от нарастване на насилието

Съобщенията, че Русия може да е изпратила военен персонал и авиация в Сирия в помощ на режима на президента Башар Асад, провокира "дълбокото безпокойство" на Белия дом, съобщава Ройтерс.


"Бихме приветствали конструктивен руски принос към борбата с "Ислямска държава" (ИД), но би било безотговорно за всяка страна, включително руснаците, да оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад", коментира говорителят на Белия дом Ерик Шулц, цитиран от агенцията.


В тази връзка държавният секретар на САЩ Джон Кери е заявил в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че ако информациите за военна намеса на Кремъл в Сирия са верни, това може да доведе до по-голямо насилие и не е от полза за международните усилия за спиране на конфликта.


Както е известно Москва смята, че сирийското правителство трябва да бъде включено в глобалната борба срещу "Ислямска държава", докато Вашингтон и държави от региона виждат президента Башар Асад като част от проблема, припомня Ройтерс.


Преди два дни от българското външно министерство официално съобщиха, че са отхвърлили искане от Русия за полети към Сирия през въздушното ни пространство в периода 1-24 септември. Ден по-късно обаче стана ясно, че въпреки това руски товарен Ил-62 е минал над България на 7 септември, видно от сайта за проследяване на полети flightradar24.com.


Това бе потвърдено и от Министерството на отбраната с уточнението, че българските военновъздушни сили не са реагирали, тъй като полетът е бил разрешен от външно министерство във връзка с руска заявка за превоз на дипломатически персонал. Oт дипломатическото ведомството пък добавиха, че "не е имало основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции е издало разрешението".


"Полетът от 7-и септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия", посочиха още от МВнР в сряда.


След отказа на България говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, съобщи, че Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия. На този фон пък бившият френски държавен глава Никола Саркози коментира в интервю за в. "Фигаро", че Русия трябва да бъде привлечена към борбата срещу джихадистите.