Оставят Бяса в ареста за постоянно, заради ало измами

Крими

10-09-2015, 12:11

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алоизмамниците прекалиха - посегнаха и на 8-годишно дете

Още двама съучастници са действали по схемата "болен роднина"

Бургаският районен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Димитър Димитров – Бяса. Той е разследван по досъдебно производство за телефонна измама. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 24.04.2015г. за времето от 15.00 часа до 16.00 часа в гр. Бургас, в съучастие с други две лица – Димитър Атанасов и Стоян Стоянов, като съизвършител,  е измамил 80-годишен мъж от  Бургас, че неговият внук е в интензивно отделение на МБАЛ-Бургас с установена диагноза - свински грип и следва да се постави ваксина на стойност 12 000 лева, като част от парите трябвало да заплатят близките на болния. С извършеното деяние е причинена имотна вреда на възрастния човек в размер на 3 900 лв.

Пред съда Димитров заяви, че не е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение. Той помоли съдебния състав да не определя спрямо него мярка за неотклонение, а в случай че такава бъде взета, то тя да е домашен арест или парична гаранция.

Според адвоката по делото няма доказателства, които да уличават неговия подзащитен в извършеното престъпление.

Съдът взе в предвид представените по делото доказателства и доводите на страните, определи спрямо Димитров мярка за неотклонение задържане под стража. Съдебният състав установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, извършено в условията на повторност. За него е предвидено  наказание лишаване от свобода от една до осем години. Съдът намери, че от събраните доказателства би могло да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е разследван. Съдът прие, че съществува реална опасност той да се укрие с цел да избегне наказателна отговорност или да извърши престъпление предвид обремененото му съдебно минало. Предходните три осъждания на Димитров  са също за измами. Те характеризират личността му като такава с утвърдени престъпни навици. Тази демонстрирана трайна склонност към извършване на престъпления обосновава извода, че личността му е с висока степен на обществена опасност.

Определението на Районен съд Бургас подлежи на обжалване в 3-дневен срок. Евентуалната въззивна жалба ще бъде разгледана на 15.09.2015 г. в 14.00 часа от Окръжен съд Бургас.

Припомняме, че спрямо другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Според разследването единият от обвиняемите - Стоян Стоянов е „мулето“, което е пренасяло парите в измамната схема. Той е направил самопризнания и е дал обяснения за извършеното престъпление, които кореспондират със събраните към момента доказателства. Самият Стоянов признава, че лично му е било наредено по телефона от лице на име Митко, когото обвиняемият нарича с прякор „Бързака“ да вземе парична сума от посочен адрес.

Другият съучастник – Димитър Атанасов отрича да е участвал в измамата и да е извършил престъплението, но знаел кой го е направил. Обвиняемият твърди, че всички в гр. Ветово се занимавали с телефонни измами, както и че познава Димитър Димитров.  Този мъж действал чрез „мулета“, които носели парите на точно определено място.  Същият бил отправил предложение на Атанасов да се включи в измамата, но той отказал. Атанасов познавал добре механизма на подобен род престъпления, т.к. е осъждан за такова деяние, но вече не се занимавал с това.

Видно от протокол за разпознаване на лица, свидетел е посочил именно обвиняемия Димитър Димитров като лицето, което работело заедно с Димитър Атанасов по прякор „Сисито“, което обстоятелство подкрепя обясненията на обвиняемия Атанасов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен