До дни ще се уеднакви движението на 7-те кръгови кръстовища

ОПУ опреснява в селата хоризонталната маркировка на пешеходни пътеки около училища

От утре започват дейности по уеднаквяване организацията на движение на автомобили в седем кръгови кръстовища в Добричко, съобщи на заседание на областната комисия по безопасност на движението директорът на ОПУ в Добрич Георги Стратиев.

Идеята за промяна на движението на кръговите кръстовища е на ОПУ и на зам.-областния управител Ивайло Манушев. Предложението бе утвърдено с решение на Областната комисия по транспортна безопасност. Дейностите ще бъдат извършени по 5 кръгови кръстовища по Околовръстния път на Добрич II -97 и още две по първокласния път ГКПП – Дуранкулак-Каварна-Балчик-Варна I – 9. Вече са възложени планови заявки за доставка и монтират на нови вертикални пътни знаци. Промяната ще бъде разгласена чрез медиите след съгласуване с „Пътна полиция”. В края на месеца се очаква да станат ясни датите за прилагане на новата организация на движение на автомобилите в седемте кръгови кръстовища в Добрич, допълни Георги Стратиев.

 Във връзка с началото на учебната година в областта е направена нова или е опреснена хоризонтална маркировка на пешеходни пътеки в близост до училища и детски градини – в селата Кардам, Спасово, Долина, Красен, Жегларци, Сенокос, Камен бряг, Дуранкулак, Белгун, Дропла, Зърнево, Честименско, Каблешково, Божан, Ангеларий и Коларци. В някои от населените места са поставени и вертикални пътни знаци в районите на пешеходни пътеки край училища.

В ход е и техническа проверка на училищните автобуси и друг вид возила, които ще превозват ученици в областта, съобщиха от Автомобилна администрация в Добрич. Там, където бъдат установени нарушения, ще се издават предписания за коригиране на нередностите.

 Около 80% от годишната задача на ОПУ – Добрич е насочена към ремонт на асфалтови настилки чрез машинно и ръчно изкърпване на обща площ 13 543 квадратни метра, както и ремонт на асфалтови настилки с полимер- модифициран битум. Общото количество, приложено по тази технология е 118 кубика или приблизително 3 000 квадратни метра. Почти изцяло е обхваната републиканската пътна мрежа в областта по отношение на ремонти на асфалтова настилка, каза Георги Стратиев.