За 25 години 150 хиляди учители са напуснали бранша

Животът

10-09-2015, 16:22

Снимка:

viaranews.com

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Увеличават заплатите от октомври, обяви Янка Такева на форум за ефективно преподаване

Образованието не е секторен, а национален проблем, от който зависи развитието на икономиката, културата, социално-икономическите дейности и облика на цялото общество, каза Янка Такева, председател на Съюза на българските учители минути преди началото на Първия национален учителски форум 2015 под мотото "Учителят в действие. Съвременни методи и подходи за ефективно преподаване“, който започна днес в София.

Според нея в центъра на образователната система е не детето, а учителят – добре подготвен, мотивиран и квалифициран, а уважението към него трябва да бъде възпитавано в децата.

Тя акцентира върху факта, че всички социални политики в една държава трябва да минават през образованието. Няма социално подпомагане и детски надбавки, ако детето не посещава училище, каза Такева.

Сериозен проблем е не само отпадане на деца от училище, а отпадането на учители и уточни, че от 1990 г. досега 150 хиляди учители са напуснали образователната система.

От първи октомври 2015 г. ще има увеличение на работните заплати на всички, работещи в системата на средното образование - учители и непедагогически персонал, съобщи Янка Такева.

По думите й средно увеличението на заплатите ще бъде между 8,2 и 9,2 процента.

В средното образование работят общо 128 000 души, като от тях учителите са 93 000, каза Такева. Тя съобщи, че сега се правят разчети и се подготвя постановлението на Министерския съвет за отпускането на 20 милиона лева за повишаването на заплатите в средното образование - чрез увеличение на единните разходни стандарти.

Увеличението на работните заплати от 1 октомври е политическо решение, коментира Янка Такева.

Сега средната работна заплата на учителите в страната е 799 лева по данни на Националния осигурителен институт, на база на осигурителни вноски. На младите учители, постъпващи на работа, работната заплата е 530 лева, но ще стане не по-малко от 600 лева от 1 октомври, отбеляза Такева.


.