Кремъл: Само армията на Асад може да спре ”Ислямска държава”

Свят

10-09-2015, 17:13

Снимка:

publika.md

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Наши експерти помагат за усвояване на оръжията ни, каза Лавров

Русия поддържа Сирия, защото смята, че само сирийските въоръжени сили могат да се противопоставят на напредването на "Ислямска държава". Това заяви  пред журналисти прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "В Сирия просто няма каквито и да било други организирани дееспособни сили", затова и Москва счита, че е нейна задача да оказва поддръжка на сирийските власти." аргументира се Песков

При това говорителят на Путин подчерта, че Русия вече е обяснила каква подкрепа оказва на Сирия и посочи, че няма никаква промяна в това отношение. Дмитрий Песков обаче не отговори на репортерски въпрос дали руски военни участват в сраженията в близкоизточната държава. "Всичко това вече бе казано и не искам да се повтарям", заяви лаконично той и посъветва да се четат внимателно изявленията на руското министерство на външните работи.

Песков отбеляза, че в комюникетата на външното министерство "е било обяснено, какви руски военни специалисти, които са свързани с обслужването на специалното оборудване, което се доставя в Сирия изцяло в рамките на международното право, има (в тази страна)". "Защо тогава постоянно да опровергаваме или потвърждаваме всяко съобщение по темата", попита риторично той, цитиран от Фактор.бг.

Говорителят на Путин припомни, че Русия нееднократно е предупреждавала за опасността, идваща от "Ислямска държава". На пресконференция руският външен министър Сергей Лавров също подчерта, че сирийските въоръжени сили изнасят основната тежест на съпротивата срещу тероризма в лицето на "Ислямска държава" и други екстремистки групировки. "Руски военни експерти работят в Сирия, те помагат на сирийската армия да се научи да използва нашите оръжия (в борбата с тероризма). Русия не предприема в момента каквито и да било допълнителни мерки за увеличаване на военното си присъствие в Сирия", категоричен бе руският външен министър.

Руският вестник "Комерсант" пише днес, че сред доставените на Дамаск оръжия са и модерни бронетранспортьори БТР-82А.  Прессекретарят на Путин предположи с голяма доза вероятност, че в своето изказване на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец руският президент ще говори за проблемите в Сирия и борбата срещу джихадистката групировка, предаде още ТАСС.  "Очевидно в повечето изявления от трибуната (на световната организация) ще бъде обърнато голямо внимание на сирийските въпроси и на проблема "Ислямска държава", отбеляза Песков.