Явор Хайтов е депутатът с имот за 40 млн. евро

Най-доброто от печата

11-09-2015, 06:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдът е развалил сделката за терена до резиденция "Евксиноград"

Депутат притежава имот за 40 млн. евро до резиденция "Евксиноград", обяви сензационно финансистът Кольо Парамов преди дни. Той отказа да коментира кой е късметлията с топпарцел, но източници на "168 часа" издадоха, че това е заместник-председателят на парламента от Българския демократичен център Явор Хайтов.

Самият той не отрече пред вестника, че е бил собственик на имота, но подчерта, че съдът е развалил сделката, която бил сключил още като адвокат, преди да влезе в политиката.

Историята започва на 26 януари 2009 г., когато чрез Държавната агенция по горите той заменя свои горски парцели от 480 декара край Тетевен, Рибарица, Троян и Трявна за три други с обща площ 94 декара в местността Траката край Варна, където е и резиденция "Евксиноград". За целта имотите до морето са били преобразувани в горски. Сделката е само ден преди кабинетът "Станишев" да забрани замените, които бяха честа практика по времето на тройната коалиция. Стойността на тези 94 декара в момента би била 40 млн. евро, тъй като пазарната стойност на квадратния метър там е 500 евро.

Само че Явор Хайтов и жена му Валентина продават още през август 2009 г. почти 45 декара от имота на фирма "Сий сайд" ЕООД. Тя е регистрирана в софийския квартал "Ботунец" и неин собственик е никому неизвестният Петър Крайнински.

През февруари 2010 г. правителството на Бойко Борисов чрез Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие завежда иск да си върне апетитния парцел до резиденция "Евксиноград". Делото минава на три инстанции - през Варненския окръжен, Варненския апелативен и Върховния касационен съд. Всички те се произнасят в полза на държавата. Приема се, че договорът за замяна на част от парцела в размер на 44,899 декара е невалиден, защото става въпрос за публична държавна собственост. Имотът дори попада в границите на стопанство "Евксиноград" и заради това никой не може да се разпорежда с него.

"От построяването на двореца от княз Александър Батенберг впоследствие покупко-продажбата, сключена между българското правителство и него, както и издадената от Кимон Георгиев през 1946 г. заповед за включване на двореца в група А-държавни имоти, които са исторически факти, неподлежащи на доказване, и до момента резиденция "Евксиноград" и площта на стопанството, е имала единствено предназначение за официални мероприятия с чуждестранни делегации и гости на председателя на Народното събрание, министър-председателя и президента", пише в решението на Варненския окръжен съд, потвърдено от две по-горни инстанции

Те цитират ПМС 118/21.6.1993 г., което се отнася до "Евксиноград". За стопанството са съставени актове за държавна собственост - №376/8.2.1950 г.; №430/15.12.1986 г.; АПДС №3584/3.11.2001 г. Съдът посочва и начина на придобиване на стопанството - по Закона за държавната собственост, чл. 2, ал. 2 във връзка с ПМС №118/1993 г. и решение на МС №1050/29.12.1997 г. за покупко-продажба; завземане и давностно владение за периода от 1946 до 2009 г.

Според съда в нарушение на чл. 2,ал. 3 от Закона за горите и чл. 17 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие имотът е нанесен в лесоустройствената карта като гора, въпреки че територията е урбанизирана.

В крайна сметка съдът решава, че Явор Хайтов и жена му не са имали право да придобият имота и следователно впоследствие да го продадат на "Сий сайд" ЕООД.

Според декларацията на депутата до Сметната палата, подадена при встъпването му в длъжност през октомври 2014 г., той притежава 18 декара гори в местността Виница край Варна, придобити през 2008 г. В момента квадратният метър се продава по 25 евро. Хайтов притежава още 20 декара гори в с. Байкал, Радомирско, от 2012 г., а жена му - 64 декара ниви в с. Копривец, Русенско.