Фирмите не желаят да плащат "политическите разходи" в цената на тока

Най-доброто от печата

11-09-2015, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Подкрепата за ВЕИ, когенерациите и американските тецове може да доведе до загуба на 107 000 работни места

Бизнесът отново ще протестира срещу новите цени на тока. Протестът ще е на 30 септември в София, ако дотогава КЕВР не промени решението си за поскъпване на електроенергията за фирмите с около 15-20% от началото на август. Това обявиха вчера от национално представените работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

Недоволството на бизнеса е заради увеличената с над 100% такса "задължение към обществото", която се плаща от фирмите на свободния пазар. Приходите от нея отиват за покриване на дефицита в НЕК. Според анализ на компанията "Ърнст енд Янг", цитиран от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, реалният ефект за бизнеса ще бъде потресаващ. Новата цена може да погуби годишна продукция в реалния сектор за над 10 млрд. евро. Тя ще коства отказ от инвестиции за 212 млн. евро на година и ще доведе до загуба на около 107 000 работни места.

Домусчиев цитира и друг аспект от доклада - България е на второ място в ЕС по размер на "политическите разходи в цената на тока", а ситуацията води фирмите към загуби и фалити. Става дума за решения, взимани на политическо ниво, за сключване на определени договори или за преференции за отделни производства. "Това е нашата голяма причина да нямаме доверие на този състав на КЕВР", добави и председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Още преди одобряването на новите цени работодатели, мениджъри, синдикати и работници организираха серия от протести - на улицата излязоха хиляди хора, а фирмите спряха работа за час.

Работодателите поставиха 5 искания, с които да се преодолее очертаващата се криза. Първото е цените на тока да се върнат на нивата отпреди 1 август, т.е. да няма увеличение на добавката "задължение към обществото". Нужна е и пътна карта за реформи в енергетиката. "Настояваме за законодателни промени и промяна на последната поправка в Закона за възобновяемите енергийни източници, която разширява отново изкупуването с преференциални цени на енергия. Настояваме за разкриване на информацията за собствениците на ВЕИ-та", каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. "Искаме оставката на г-н Иван Иванов, защото непрекъснато говори неистини в публичното пространство. Искаме и независим международен одит в енергетиката", каза Данев.

"Демагогията за това, че у нас в цената на електроенергията досега потребителите са плащали много повече, отколкото индустрията за "задължение към обществото", е една дебела, дърта, циганска лъжа. Казаха, че намаляват от 53 лв. на 38 лв. на мегаватчас таксата за бита, което е намаление с 15 лв., но цената за бита падна с 16 ст. на мегаватчас. 16 стотинки равни ли са на 15 лева?", попита шефът на АИКБ Васил Велев. "Ето защо такъв човек като Иван Иванов не може да бъде председател на комисия. И обобщи ситуацията: "С това решение КЕВР казва на крадците: "Спокойно, продължавайте да крадете, намерили сме кой да плати сметката, а именно българската индустрия".

 ПРОКУРОР

Два сигнала до главния прокурор за злоупотреби в огромни размери ще внесат работодателите. Първият е свързан с американските централи "Марица-изток" 1 и 3 и това кой, как и защо е подписвал тези неизгодни договори. "Това е нещо, което прокуратурата и държавата трябва да търсят - кой е престъпникът, защото не са виновни тези, които в момента се възползват от тези договори, а тези, които са ги подписали", обясни шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Вторият сигнал е свързан с това кой и защо е позволил лавинообразното включване към мрежата на зелените централи.

 ИСКАНИЯ

До 1 октомври т. г. министърът на енергетиката трябва да представи в КЕВР пълна информация за икономиите в сектора, които да позволят цената на тока за бизнеса да поевтинее. Това са поискали работодателите в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Те настояват правителството да внесе в Народното събрание проект за отмяна на последната поправка в Закона за енергетиката, която дава право за включване на нови ВЕИ мощности от животинска тор. Отговор от премиера няма.