Агенцията по храните се захвана с детските градини

Мисия София

11-09-2015, 14:05

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Посещенията без предупреждение ще са до октомври

Обширни проверки в детските градини започна Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите проверяват без предупреждение кухните на детските заведения. Тази сутрин обект на контрол бяха градините в столичния квартал "Младост 1".


От понеделник до днес кухните на 35 детски градини са проверени в столицата. 15 предписания са издадени. Проверява се дали обектът е регистриран, каква е материално-техническата база и най-вече храните и суровините, които се ползват за ястията на децата.


Д-р Силвия Каменова от Областната дирекция на Агенцията заяви, че най-често срещаните несъответствия са по отношение на материално-техническа база, било някаква нарушена цялост по стени, тавани, наличие на частична корозия на стелажи по хладилни съоръжения или работни плотове.


"Всичко това е свързано с финанси и поради тази причина при едни такива проверки от наша страна се съставят предписания със срокове на трайност, за да може в рамките на срока, който ние сме поставили, да бъде отстранено несъответствието. Ако пък не се отстрани, съответно следства санкция", поясни д-р Каменова.


Проверките ще продължат до края на септември, като могат да бъдат удължени и през октомври.