Биячката на новородено остава в ареста

Крими

11-09-2015, 14:40

Снимка:

©SOSnovini.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Срещу акушерката Ковачева ще бъдат повдигнати нови обвинения за побой на бебета

Софийският градски съд отказа да пусне на свобода акушерката Емилия Ковачева заради високата обществена опасност. Ковачева е в ареста заради обвинение в опит за убийство на новородено. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Скоро предстои да бъде внесен обвинителният акт.


Освен това на акушерката Емилия Ковачева ще бъдат повдигнати нови обвинения за нанасяне на телесни повреди и на други новородени, обясни прокурорът от Софийската градска прокуратура Николай Христов. Данни, че тя е малтретирала и други деца, са били установени при прегледа на записите от охранителните камери в "Софиямед", нареден от директора, след като в средата на април стана ясно, че по време на дежурството си Емилия Ковачева е нанесла поне осем удара по главичката на новородената Никол.


На още три дежурства, освен на това, на което Никол едва не е била убита, се вижда на записите как Ковачева удря по идентичен начин новородени. Става дума за нейни дежурства в периода 17 март - 17 април, защото графиците в "Софиямед" се пазят като архив само месец назад. Така няма как да се получи отговор на въпроса, практика ли е било Емилия Ковачева да усмирява новородени с ръце или с бебешки бутилки, какъвто беше случаят с Никол.


Не се знае точно и кои са децата, на които тя е нанасяла удари, защото експертизата от записите е била готова едва през август. Сега по нея предстоят разпити и идентифициране на децата и предприемане на съответните действия.