Тазгодишната "Нощ/Пловдив" включва над 100 събития

Пловдив Лайф

11-09-2015, 16:05

Снимка:

©Pадио Пловдив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

За пръв път има мобилно приложение за ориентация и тематични турове с гидове

Фестивалът "Нощ/Пловдив" посреща своята публика на 11 и 12 септември с над 100 събития на повече от 70 локации в Пловдив.


"Нощта е едно от най-популярните и обичани събития в града, което не спира да се развива и да привлича десетки хиляди публика, не само от Пловдив, но и от цялата страна“, отбеляза зам.-кметът в Община Пловдив Стефан Стоянов. "Щастлив съм от факта, че фестивалът успява да обедини всички големи културни институти в града в своята програма“, допълни още той.


Настоящото издание на дългоочаквания фестивал в града ще предложи жанрово разнообразие, разпределено в пет теми от програмата: Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ.


Част от атрактивните събития в септемврийската пловдивска Нощ са изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки (на повече от 1 600 години) от Епископската базилика (IV–VI век).


В Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев (Франция) на тема "Ново откритие в Сахара (Египет): две гробници от II век пр. н.е.“


Регионалният етнографски музей се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание. Основната тема там е изложбата "Пловдив и Япония“, която разказва за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив и ще демонстрира японски традиционни ритуали и изкуства.


Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. "ГРАФИТИ ОПЕРА” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. Капана, следвайки световните тенденции за "обиграване” на неспецифични арт пространства.


Проектът PIECES на Atom Theatre ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват.


В детската програма на "Малката Нощ“ ще има възможност за сглобяване на макети на самолети, изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м, литературни четения, прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното, уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други. Фондация "Джазет“ ще представи шоуто "Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза.


Като продължение на досегашните кураторски проекти - "Ритуали на обичайното“ от 2012 г. на Вера Млечевска; „Тъмната страна на нощта“ от 2014 г. на кураторски колектив фондация "Изкуство, дела и документи“, "Нощ/ Пловдив“ стартира ежегодна кураторска програма с проекти на 4-ма куратори: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив).


За първи път тази година посетителите на Нощта ще могат да използват официално мобилно приложение, с което ще могат да прегледат пълната програма, да създават своя лична програма с "Нощните" събития, да преглеждат подробно информация за места, организатори и снимки от 5-те теми на фестивала – Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ.


Сред нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са зеленият инфопункт и тематичните турове с гидове – част от тях включват Общ тур за гр. Пловдив, тур "Галерии”, "Съвременно изкуство” и "Културно-историческо наследство”. Всички турове ще започват от инфопункта на фестивала.