Карловска община е в частично бедствено положение

Животът

11-09-2015, 16:23

Снимка:

©бТВ/Аз, репортерът

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Селата Богдан и Столетово са наводнени най-тежко след снощния порой

Пороен дъжд причини наводнения в няколко подбалкански села – Богдан, Столетово, Кърнаре, Христо Даново и град Сопот.
Община Карлово обяви частично бедствено положение заради поройния дъжд, който се изля снощи и наводни западната част на общината, съобщи Ани Вълева - началник Гражданска защита в града.


Тя разказа, че водата вече се е оттекла и е влязла в коритата на местните две реки. Нормализирано е движението на пътя Карлово-София, където в участъка между Иганово и Кърнаре е имало частични заливания.
Движението на влаковете по Подбалканската линия се извършва с намалена скорост.


Според областният управител на Пловдив Розалин Петков, най-страшно е положението в карловското село Богдан.
В общинския център има наводнени къщи, които са в горния край под Балкана. В Богдан е наводнена ромската махала, където под вода са десетина от домовете на хората.


Там къщите се намират точно до дерето, от което е тръгнала приливната вълна, обясни Петков. Той припомни, че при сухо време водата в река Сухото дере е два сантиметра, а в момента се е вдигнала до два метра. Причината е проливният дъжд, бе категоричен областният управител.


Дъждът в Столетово, който се изля между 6 и 9:30 часа сутринта, е наводнил няколко къщи, повече от 40 сантиметра е водата в помещенията на цеха за консерви. Наводнени са и ниви, в близост до селото. Кметът Славчо Тодоров сподели, че не помни река Сухото дере да е била толкова пълноводна, както след този порой.


Екипи на пожарната от Карлово и от Пловдив бяха изпратени в наводнените села. Въпреки че дъждът спря, в две от селата - Столетово и Богдан, все още работят пожарни комадни от Карлово. На този етап няма информация за пострадали хора.