Даниел Иванов - Аоияма ще спори с Терунофуджи

В предстоящата надпревара няма да вземе участие Харумафуджи

Българинът Даниел Иванов-Аоияма ще спори с монголския "одзеки" Терунофуджи в схватка от първи кръг на есенния турнир по сумо "Аки башьо", който стартира в неделя в токийския дворец "Кокугикан".

По ирония на съдбата, Аоияма излезе на дохиото срещу същия състезател и в предния турнир - през юли в Нагоя. Тогава борецът от Елхово допусна поражение от 23-годишния Терунофуджи, който през месец май сензационно спечели Купата на Императора, отново в японската столица.

В предстоящата надпревара няма да вземе участие "йокодзуна" Харумафуджи. Великият шампион страда от сериозна травма в десния лакът и е наясно, че в такова състояние не може да претендира за победа в Токио.

Хакухо тръгва срещу Окиноуми, Какурю - срещу Точиношин.

Даниел Иванов, известен с прозвището "Синята планина", сега е първи "маегашира" на Изтока и ще има честта да се бори с най-силните сумисти. Във втори кръг той ще излезе срещу "йокодзуна" Какурю.

Българинът в сравнение с миналия турнир в Нагоя е наддал с 8 кг. и вече тежи внушителните 201 кг. По-тежки от него в елитната дивизия са само Саданофуджи и Ичиноджо (и двамата по 208 кг).

Даниел има само една победа в 12 мача с Какурю.