Министър Танов: Готовността за новата учебна година е голяма

Общество

12-09-2015, 13:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Иска намаляване на задължителния брой ученици в паралелка, за да не се закриват училища

2564 училища ще отворят врати на 15 септември. За първи път прага на школото ще прекрачат 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, с които образователното министерство работи, са 757 969 деца. Това каза министърът на образованието Тодор Танев в предаването „Седмицата" на Дарик.
Готовността на училищата за първия учебен ден е висока, като в страната има 57 школа, в които ремонтите ще продължат и след започването на занятията. Ремонтните дейности, повечето от които са по европроекти или пък се налагат заради остарял сграден фонд, няма да пречат на учебния процес. „Има ли училище, където ремонтите пречат на учебния процес, ще има сурови наказания", закани се Танев.
Министърът каза, че не е привърженик на закриването на училища. „Бих искал, ако е възможно, да работим с образователната комисия в НС и по този въпрос - за известно снишаване на минимума ученици за запълняемост на паралелка, за да може съществуващото положение на много места да е легитимирано", каза той.
Министърът за пореден път посочи, че проблем за образованието са фалшивите записани, но неприсъстващи ученици и мигриращите деца. Той сподели, че ще прави внезапни проверки, за да се установят такива случаи. По думите му е докладвано, че има подобен проблем с 505 ученика в 16 училища, но Танев е уверен, че бройката не е вярна.

„Един от големите проблеми на училищното образование са записаните фалшиви присъстващи, наречени ученици, които поддържат фантомни паралелки, за да просъществува нататък фантомно училище. Много по-голяма част обаче са мигриращите деца и почти цялата година са навън", коментира Танев. Той напомни, че за такива деца държавата плаща и по негови изчисления хазната би спестила 15-20 млн., като към средствата се добавят например поддръжка и отопление на сградния фонд.
По думите на Танев му е докладвано, че „505 са учениците в 16 училища, за които нещо имало проблем". Министърът посочи, че в „този районен град", чието име не пожела да назове, министерството има собствена информация и ще бъдат направени проверки. „Не искам нищо лошо да кажа за регионалните инспекторати, ние работим чудесно, но е възможно на някои места в България, особено по-критични, да има служители, които дали от сиромахомилство, или от нещо друго, крият реалната бройка. Възможно е да има такива случаи. Затова искаме двойна проверка. Аз ще я правя, когато мога лично и ще я правя по някога и с Министерството на вътрешните работи, но ние ще установим по-голяма бройка. Измислили сме система за внезапни проверки по маршрути, които не са предварително оказани", каза Танев.
Танев призова всеки, който има информация за случаи на записани в школата ученици фантоми, да я „долага директно на министъра". Той е категоричен, че иска промени в Наказателния кодекс по въпроса с учениците фантоми.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен