КЗП: Купувайте стоки за учениците с етикети на български език

Проверките на комисията продължават до края на месеца в цялата страна

Дни преди първия учебен ден книжарниците са сред най-посещаваните обекти от Комисията за защита на потребителите. Оттам съветват да купуваме само стоки с етикети на български език, да проверяваме процентното намаление и да изискваме касова бележка за евентуална рекламация. Екип на Нова тв присъства на една такава проверка.

Липса на етикети с информация на български, липса на цени или подвеждащи намаления са сред най-грубите нарушения тази година. Нарушенията в една от книжарница, в които бяхме обаче, от Комисията за защита на потребителите определят като минимални.
„Има три артикула, върху които установихме, че липсват етикети с информация на български език. Ще съставим един констативен протокол", обясни Истатко Томов от КЗП. Следва стоките да бъдат етикетирани незабавно. В противен случай е предвидена санкция от 500 до 3000 лева.
Освен задължителните етикети с името на производител и вносител, върху продукта трябва да бъдат изписани и неговите характеристики. А когато има обявено намаление, то трябва да изглежда така: „Чрез поставяне на нова цена до стара, която е задраскана, както и обозначено процентното намаление", обясни инспектиращият.
Проверките ще продължат до края на месеца на територията на цялата страна.
В студиото на "Събуди се" Димитър Маргаритов - председател на КЗП, напомни, че когато купуваме стока онлайн, имаме право да я върнем до 14 дни, независимо дали има проблем. Парите на купувача също се връщат, но пощенските разходи са за негова сметка, ако не става въпрос за рекламация.