500 тропически какавиди ще се люпят под тепетата

Животът

14-09-2015, 12:11

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Пеперудите ще пърхат под 8-метровия купол на природонаучния музей

Близо 500 тропически пеперуди ще пърхат в пловдивския природонаучен музей, заяви директорът му Огнян Тодоров. На последния етаж на сградата вече е направена специална зала с височина на купола 8 м, в която ще има палми, орхидеи, папрати и птици като в истинска джунгла.


"Ще поръчаме през интернет какавиди от екзотични пеперуди, а в музея ще се излюпят", уточни Тодоров. Предвидена е охрана на помещението с камери и пазачи. В момента в музея все още тече мащабна реконструкция. Досега са похарчени 1, 6 млн. лева, отпуснати от общината, но най-вероятно сумата ще достигне 2 милиона.


Кметът инж. Иван Тотев е категоричен, че подобна сума не е давана досега за природонаучен музей в страната. До няколко седмици в пловдивския се очаква да бъдат отворени единственият у нас 3D планетариум и експозицията на подземния етаж. Тя включва терариум с 14 змии, три гущера и близо 30 паяка, морски аквариум и друг с 216 вида сладководни риби. Атракцията сред водните обитатели са кайман и най-големият нилски крокодил у нас - Хектор, дълъг близо 2 метра.