"Спрете да ни обгазявате", вдигнаха плакат на пътя гневни селяни

Животът

14-09-2015, 16:23

Снимка:

bnr.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Хората от Капитан Димитриево искат назабавно закриване на общинското сметище

Жителите на пазарджишкото село Капитан Димитриево блокираха за час пътя Пазарджик-Пещера с искане незабавно да бъде закрито общинското сметище, което събира отпадъците на почти цялата област.

От десетилетие депото е напълно амортизирано, а честите пожари предизвикват ежедневно обгазяване на района.


С лозунги "Спрете да ни обгазявате", жителите на Капитан Димитриево настояват депото на Пазарджик незабавно да бъде закрито. Сметището ежедневно гори и обгазява района. В последните години депото се превърна в екологичната бомба в региона. Над двеста ромски семейства се препитават там и предизвикват пожари.

От октомври се очаква да започне строителството на първата клетка на новото депо, но до изграждането й, екологичният проблем в района ще продължи поне още две години, твърди кметът на Капитан Димитриево Иван Златинов.

"Има планувана клетка - 92-93 декара, която е финансирана със 16 милиона, изпълнител е софийска фирма. Чака се срока за обжалване. В зависимост от това, може да започне строителството, предполагам, в началото на октомври. Затова ние протестираме, да се намерят средства да се удължи пътя, да се запръстява и да се поддържат от пожарната дежурства за гасене на огъня", разясни кметът.

Ако до месец депото не бъде закрито, жителите на Капитан Димитриево ще преминат към граждански протести.