Министерство на правосъдието предлага изпит за получаване на BG паспорт

Общество

15-09-2015, 05:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кандидатът трябва да познава историята, конституционното устройство и местната култура

Български паспорт да се дава срещу изпит по история на България, конституционно устройство на страната и познаване на местната култура, предлага Министерството на правосъдието на Народното събрание, пише в. "Труд". Очаква се идеята да бъде обсъдена в сряда на заседание на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина.
Изпитът може да бъде въведен с промени в Закона за българското гражданство.
В момента задължително условие, за да кандидатства чужденец за паспорт на основание български произход, е да предостави документи, че има възходящи роднини българи. Това може да са актове за раждане, свидетелства за брак, кръщелни или дори стара военна книжка на дядо или прадядо. Преди година обаче се оказа, че Държавната агенция за българите в чужбина е издала удостоверения за произход на близо 2000 кандидати, без да са приложени изискваните по закон писмени доказателства, а само на основание декларация за национално самосъзнание, която не е регламентирана в нормативен акт. Това само засили публикациите в световни медии, че чужденци получават български паспорт срещу заплащане.
Преди да излезе във ваканция, по предложение на ВМРО парламентът прие на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България, според които произход ще се доказва и само с писмена декларация от кандидата. Идеята на правосъдното министерство цели да гарантира, че само хора, които се интересуват от България, ще получават гражданство.
От 1 януари 2005 г. до 30 юни 2015 г. в Министерството на правосъдието са подадени 120 174 молби от чужденци за придобиване на гражданство на основание български произход, сочи статистиката на Съвета по гражданството. От тях са отказани 20 703 молби. Най-честата причина за отказ са представени подправени документи за възходящи роднини българи, чието фалшифициране е установено от криминалистите. Има и случаи, когато кандидат пристига на интервю в министерството и заявява, че не е от българска народност, въпреки че Държавната агенция за българите в чужбина му е издала документ с обратно съдържание.
Процедурата по получаване на българско гражданство от подаването на документите до получаването на указ на вицепрезидента продължава в момента около 18 месеца, твърдят от Министерството на правосъдието. За сравнение за преписките, образувани между 2005 и 2008 г., срокът е бил средно 48 месеца.
Вицепрезидентът Маргарита Попова подписва средно 75% от предложенията на Съвета по гражданството. Съветът заседава 3 пъти месечно и през 2015 г. е разглеждал средно 595 кандидатури на заседание.
В Германия питат какво е ЩАЗИ
Какво е ЩАЗИ? Кой има право да гласува в страната? Кои федерални провинции са били част от ГДР? Това са някои от въпросите на теста за придобиване на германско гражданство, който е задължителен за всички кандидати от 2008 г. насам. Въпросите са от сферата на историята, политиката и гражданското общество. Подготвили са ги учени от Хумболтовия университет в Берлин. За зачот са нужни 17 правилни отговора от общо 33 въпроса. Немски медии твърдяха, че много германци не биха издържали теста.