Фонд "Солидарност" на ЕС ни отпуска 6.4 млн. евро за наводненията

Свят

15-09-2015, 11:37

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

По наше искане вече са заделени 10% от сумата по спешност

България ще получи близо 6.4 млн. евро помощ от бюджета на Европейския съюз за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари 2015 г., реши бюджетната комисия на Европейския парламент.


Парите са част от пакет от 16.3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция, пострадала от природните бедствия в началото на годината. Средствата са от европейския фонд "Солидарност“. Окончателното решение за отпускане на сумите за двете балкански държави ще бъде взето от Европарламента в началото на октомври.


Фонд "Солидарност“ ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради, съобщиха от Еврокомисията. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната.


Помощта за Гърция е за 9.9 млн. евро за преодоляване на щети, причинени от наводнения през февруари 2015 г. в регионите Еврос (Източна Македония и Тракия) и Централна и Западна Гърция.


По искане на двете страни Европейската комисия вече е отпуснала 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи.