БДЖ напомня: Ученици и студенти ползват 50% намаление

Животът

15-09-2015, 13:45

Снимка:

©БДЖ

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Картата "Учащ" осигурява и ред други преференции при превоз с бърз и пътнически влак

Във връзка с началото на учебната година в средните и висши учебни заведения, от БДЖ напомнят, че всички учащи на възраст до 26 години имат право на 50% намаление при пътуване във всички пътнически и бързи влакове. Картата "Учащ” се издава във всички железопътни гари и бюра в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение. Цената на картата е символична – 1 лев, издава се веднага на място и е валидна от 1 октомври до 30 септември на следващата година.


БДЖ предлага и допълнителни преференции за всички ученици и студенти, които са закупили железопътна карта "Учащ”. Срещу тази карта, те могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.


Учащите на възраст до 26 навършени години ползват допълнителни намаления и при пътувания в група. "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД предлага 75% намаление от редовната цена на билетите за организирани групи от минимум 10 души. За целта е необходимо да се представи писмо и поименен списък в два екземпляра с посочени дати на раждане на участниците в групата, заверени с подпис и печат от учебното заведение. В случай, че пътуващите в групата ученици или студенти са от различни учебни заведения, тогава те трябва задължително да представят и железопътна карта "Учащ”. Преподавателите, които придружават групата (1 преподавател на 10 учащи), ползват също 75% намаление от цената на билета.


За улеснение на учебните заведения, "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД предлага унифициран формуляр за заявка за групово пътуване. Този формуляр, както и пълното съдържание на регламента за организиране на групови пътувания, са публикувани на официалната интернет страница на дружеството (www.bdz.bg).