Пловдив няма да повишава данъците на гражданите си засега

Мисия Пловдив

15-09-2015, 14:10

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Обеща кметът Иван Тотев, който принципно одобрява новите правомощия на общините

Предложението на Финансовото министерство общините да могат да начисляват до 2% Данък общ доход е добро решение и е стъпка към децентрализацията на местната власт.


"Радващо е, че общините могат да решават сами за себе си финансовата си политика, защото в момента със Закона за държавния бюджет те са много ограничени. За момента Пловдив няма нужда да увеличава данъците си", коментира кметът Иван Тотев в отговор на въпрос на Радио Пловдив.


По думите му, Националното сдружение на общините от много години поставя въпроса да се повишат финансовите правомощия на общините. "Не сме запознати в подробности, това е все още проект на закон, но е добре, че никой не е задължен да увеличава данъци", коментира кметът.


"Големите общини като Пловдив, София и Варна, които се развиват добре, могат да приемат нулеви ставки, няма да променят бюджета и така ще облекчат гражданите си. Общините с финансови затруднения обаче могат да решат друго. Радващото е, че общините могат да решават сами", допълни кметът на Пловдив.