Бизнесът иска премахване на осигурителните прагове

Портфейл

16-09-2015, 07:06

Снимка:

banker.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те узаконяват сивия сектор

За премахване на минималните осигурителни доходи по сектори и категория персонал се обявиха четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, пише "Стандарт" "Тези прагове са отживелица, която узаконява сивия сектор и нелоялната конкуренция. Настояваме осигуряване върху реални заплати", заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Осигурителните прагове бяха въведени през 2003 г. в опит да се пресече масовата практика работещите да бъдат осигурявани върху минималната заплата, независимо каква позиция заемат във фирмата. Оттогава всяка година работодатели и синдикати договарят по икономически дейности минимални суми, върху които се начисляват осигуровките според категорията персонал - нискоквалифициран, квалифициран или ръководен. За половината от браншовете обаче не се водят преговори. За тях законът предвижда намесата на социалния министър, който да наложи ръст, равен на средния процент, постигнат в договорените браншове.

Работодателските организации заявиха, че обмислят да се оттеглят изобщо от преговори в бъдеще. И настояха за 2016 г. социалният министър да се откаже от административно вдигане на праговете в секторите без споразумения. "Определянето на минимални осигурителни доходи по дейности и групи професии узаконява пасивността на контролните органи спрямо недекларирания труд и нарушенията на трудовото и осигурителното законодателство", коментира Георги Шиваров, зам.-председател на БСК. Той припомни, че Еврокомисията и МВФ е разкритикувала страната ни за тази практика. "Определянето на осигурителни прагове е във вреда на цели отрасли, но най-вече на малките предприятия, то е в услуга на едрия капитал", заяви Александър Димитров от БТПП. Затова палатата настоява да се преговаря единствено на ниво предприятия и там, където има ръст на производителността, да има и ръст на заплатите.

Средно 8% увеличение на осигурителните прагове за 2016 г. бе постигнато за 49 икономически дейности. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вече заяви, че се кани да наложи този ръст и за недоговорените браншове.
Според проучване сред работодатели 74% са отговорили, че подобен ръст ще ги възпре да назначават нови хора. 65% пък са убедени, че ще се стигне до "посивяване" - работа без договор или с фиктивни договори и неплащане на осигуровки.