Прокуратурата с още обвинения срещу бригаден генерал Шивиков

Крими

16-09-2015, 11:01

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Извършил е длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан

На бригаден генерал Димитър Шивиков, който преди време бе обвинен за злоупотреба със служебно положение, са повдигнати още обвинения, съобщи прокуратурата.
Първоначално той получи обвинения за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище.


Сега военноокръжна прокуратура обявява, че са събрани доказателства за още 9 подобни случая. За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение на 14 септември е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на "61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово.


Събрани са и доказателства за длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването са отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков.


През 2010 г. ген Шивиков е бил национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни стабилизиращи сили в Афганистан". На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България.


Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Праз август 2010 година на летище Пловдив по разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекти, 104 зимни якета, 135 спортни екипа с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.


Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор" като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.


За това престъпление ген. Шивиков е обвинен от прокуратурата в понеделник.
В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.


Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени - Шивиков разпореждал на свои подчинени да помагат в организацията или да участват в тържества.


Миналото лято след молба от карловското ловно-рибарско дружество ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители да извършат с необходимата техника строително-ремонтни дейности в Ловен парк в Карлово. Били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него.


От март миналата година до юни тази година ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил басейн за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно-рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.


Разследването срещу генерал Шивиков започна малко преди той да оглави командването на НАТО в България. Той получи голяма подкрепа от колегите си в армията. Бе изпратен от поста с емоционално тържество в Карлово.