Трафикът на антики от Сирия минава и през България

Политика

16-09-2015, 13:53

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

С тревога коменираха министри и експерти в конференция, посветена на темата

Незаконното придобиване и трафика на културни ценности от Сирия може да се превърне в един от основните източници на доходи за терористичните групировки там. Това беше съобщено на конференция у нас, посветена на опазването на културното наследство в Сирия.


Културното наследство на Сирия е в сериозна опасност и световната общност трябва да се обедини и да спре незаконният трафик на ценности от разкъсваната от военен конфликт страна.


"Изображения, предоставени ни от нашите партньори, показват археологически обекти в Сирия, осеяни с хиляди незаконни археологически разкопки, които свидетелстват за ограбване в промишлени мащаби", каза по време на конференцията генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.


"Поради ключовото ни географско положение страната ни е транзитна територия за трафик на инкриминирани културни ценности от Близкия изток. За да отговорим на тези тенденции българското национално законодателство бе адаптирано към новите обстоятелства с акцент върху забраната за трансгранична търговия с антики от Сирия и Ирак", посочи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Според министъра на културата Вежди Рашидов борбата с трафикантите ще бъде много трудна.
Европа е мястото, където има движение на културни ценности. България стои на пътя на част от тези ценности, от Изток към техните пазари на Запад", каза Рашидов.


"Това не са просто последствия от някакви социални бунтове, което съгласно Римския статут на Международния наказателен съд представляват военно престъпление. Това е и престъпление срещу човечеството.


Екстремистите искат да унищожат всичко, което е съществувало до сега – те искат да накарат хората да мислят само по един начин и да бъдат изцяло подчинени на някаква крайна идеология и визия за света", подчерта още Бокова в интервю по "Хоризонт".