Бургас откри първото рибно тържище в страната

Първото рибно тържище у нас отвори врати в Бургас. Инвестицията е за близо 10,5 милиона лева, а почти половината от нея е еврофинансиране по ОП "Рибарство". Тържището получи името Fishland и там ще се предлагат всякакви рибни продукти. На откриването днес присъства на министърът на земеделието Десислава Танева. Тя сподели, че Бургас за пореден път показал, че именно тук е мястото, където трябва да се правят инвестиции. "Проектът за тържището беше спрян от предходното правителство, но благодарение на общите ни усилия бяха преодолени всички административни пречки. Тържището ще помогне за по-добрите цени и премахване на посредниците при продажбата на риба", коментира Танева. 

Основната цел на Fishland е продажбата на прясна и охладена риба. Мястото разполага със седем хладилни помещение с капацитет по 20 тона. Те ще бъдат отдавани под наем на фирми и рибарски сдружения. Тържището пък се захранва с енергия на соларни панели, разположени на покрива му. В една от залите пък рибата ще минава през първоначална обработка. Така тя може да бъде пакетирана и замразявана. Предвидени са и 20 камиони за транспорт, а 60 души ще могат да работят в новата сграда.

"По ОП "Рибарство" има само два обекта, които са изградени. И двата са в Бургас - рибарското пристанище в Сарафово и сега рибното тържище. Имахме проблеми с отчуждаването, кадастралните карти и решенията на Министерски съвет. Радвам се, всички те бяха преодолени. През 2014 година 67% от количеството уловена черноморска риба е била хваната в Област Бургас. Във Fishland рибарите ще имат най-добрата цена, а качеството и хигиената са на европейски нива", каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.