Дончев: Да продаваш енергия, която не си произвел, също е престъпление

Политика

16-09-2015, 14:17

Снимка:

©Надежда Чипева

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Правителство и бизнес сформират работна група за реформи в енергетиката

Пътна карта за реформи в енергетиката ще изработи смесена работна група с участието на правителството и на бизнеса. За това се договориха национално представените работодателски организации и премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет. Предвижда се още мораториум върху преференциите за изкупуване и продажба на ток, включване на работодателите в бордовете на държавните енергийни фирми и регистър на всички производители на преференциален ток.


“Искам да акцентирам, че се създава постоянно действаща на високо равнище работна група, която освен че има задачата да изготви пътна карта за реформите в енергетиката има задача и да следи за нейното изпълнение", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.


“Въпреки взетите мерки преди месеци в енергетиката все още има много злоупотреби. Напомняме, че когато говорим за злоупотреба в енергетиката, това не е просто административно нарушение, а остава злоупотреба. И ако ти продаваш електроенергия, която не си произвел, това е също такова престъпление, както ако точиш ДДС или ако си откраднал автомобил”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНТ.


“Имаме наблюдения от работодателите, че задълженията към обществото са неправилно изчислени и те събират повече пари отколкото трябва. Това ще проличи още в първите месечни отчети на НЕК, затова е редно да извършим мониторинг и ако това наистина се окаже така да информираме КЕВР, които от своя страна има право на всеки 3 месеца да определя нови цени”, посочи Делян Добрев, председател на Парламентарната комисия по енергетика.