Готови сме с програмата за морско дело и рибарство

Мисия Бургас

16-09-2015, 14:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас с пакет от готови проекти за новия програмен период 2014 - 2020

Десислава Танева изрази надежда, че и в този програмен период интересът към Програмата за морско дело и рибарство ще бъде огромен

Първата мярка от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., по която ще отворим прием, е „Подпомагане за стратегиите за водено от общностите местно развитие“. Тя предвижда изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на първото за страната рибно тържище в Бургас. 
Танева допълни, че новата Програма  е финализирана и до края на месеца ще бъде предложена за приемане от Министерски съвет. „Надявам се всичко да върви по план и до края на месец ноември да имаме одобрена програма от Европейската комисия, която да стартираме“, обяви министърът и уточни, че общият бюджет е 113 млн. евро. 
„Освен познатите дейности, разпределени в шест приоритета, в Програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично“, каза още министър Танева. По думите й, това ще улесни малките рибари. Друга новост е и възможността за организация на производителите, която цели сдружаване на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена. 
Десислава Танева изрази надежда, че и в този програмен период интересът към Програмата за морско дело и рибарство ще бъде огромен. Тя обяви, че старата програма е договорена на 105 %, а разплатените по нея средства са 64%.