60% от нигерийчетата са насилвани, гласи проучване

Свят

16-09-2015, 17:49

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Това се смята за приемливо в местното общество

6 от всеки 10 деца в Нигерия са претърпели някаква форма на насилие. Една четвърт от момичетата са били насилвани сексуално. Това показват резултати от проучване на комисията по проблемите на населението, цитирани от "Ройтерс", пише нюз.бг.


Проучването е на тема "Насилието срещу деца" и е осъществено с подкрепата на УНИЦЕФ и Американския център за контрол на заболяванията. То е първото по рода си в Нигерия и Западна Африка.
Проучването е установило, че родител или възрастен роднина е най-често срещаният извършител на физическо насилие като биене, ритане, умишлено изгаряне, задушаване или удавяне.


Момичетата обикновено се сблъскват с първата форма на сексуално насилие в ранните си тийнейджърски години, често с техния първи романтичен партньор. Едно от всеки 10 момчета също е станало жертва на сексуално насилие, често извършено от съученици или съседи.
Над 70% от жертвите на сексуално насилие съобщават за повече от един инцидент.


В проучването се препоръчва на правителството да работи, за да промени възприятията относно насилието, което се смята за приемливо в обществото. Например, около половината от запитаните вярват, че жените трябва да се примиряват с насилието, за да запазят семейството си.


Също така се препоръчва децата да бъдат окуражавани да говорят, а службите да подвеждат извършителите под отговорност.
По-малко от половината от анкетираните са казали на някого, че са били физически насилвани, основно защото жертвите не смятат, че това е проблем. По-малко от 5% в действителност са получили помощ.


Случаите, в които се съобщава за сексуално насилие, дори са по-малко.
Различните форми на насилие водят до повишен психически стрес, самоубийствени помисли и полово предавани заболявания.


В проучването са обхванати 4000 души на възраст между 13 и 24 години.