5 държави плашат "Фалкон"-а с арест заради дългове

Портфейл

17-09-2015, 07:10

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Липсата в бюджета на авиоотряда се равнява на над 2 млн. лв.

Пет държави са сезирали Министерството на транспорта, че планират да задържат самолета на "Авиоотряд 28" заради дългове. Това съобщи на заседание на парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Ивайло Московски, цитиран от агенция "Фокус".

"Имам 2 писма, че самолетите могат да бъдат задържани, ако бъда прихванати на територията на техните държави", коментира Московски.

По думите му, за 2015 г. липсата в бюджета на авиоотряда се равнява на над 2 млн. лв. Отрядът има неразплатени задължения към доставчици за над 1 млн. лв., отделно не са платени и извършени вече ремонти.

"Към края на годината предстоят плащания за застраховки и регламентирани сезони разходи", посочи Московски. Министърът коментира, че необходимите средства за бюджета на авиоотряда за 2016 година са за над 6 млн. лв., за 2017 година те са за над 3 млн. лв., а за 2018 година нужният бюджет е над 4 млн. лв.

По време на заседанието министърът посочи още, че се надява приходите от бъдещата евентуална концесия на летище "София" да стигнат за покриването на дълговете на БДЖ, които Министерството на финансите отказало да плаща, въпреки че имало ресурс.

Уговорката по тази схема да се покриват дълговете на железниците Московски имал с премиера Бойко Борисов, а се надявам и финансовият министър Владислав Горанов да я спази.

В момента транспортното министерство е в процедура на изготвяне на анализи за концесия на летищата София, Горна Оряховица и Пловдив.

Московски обяснява и че стратегията за оздравяване на БДЖ, която вече е одобрена от парламента, няма положителното становище на финансовото министерство.

"Имам информация, че на експертно ниво колегите от БДЖ имат постигнато доста добро партньорство с Министерството на финансите", обясни той.