Фейсбук пуска бутон "не харесвам"

Животът

17-09-2015, 07:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Twitter на съд за четене на чужди писма

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг обяви, че ще бъде създаден бутон, който ще позволява да не харесваме дадена публикация или снимка. "Днес е специален ден, защото мога да обявя, че работим по новия бутон "не харесвам" и сме много близо до пускането му", обяви Зукърбърг, цитиран от Би Би Си. Онлайн потребителите често поставят въпроса за усъвършенстване на социалната мрежа с бутони като "съжалявам", "интересно" и "не харесвам" , които да са допълнение към класическия "лайк" ( от англ. "Like" -харесвам).

"Хиляди хора ме питат за това и днес е денят, в който обявявам, че работим върху предложението и сме много близо до неговото тестване", заяви Зукърбърг. По думите на създателя на социалната мрежа новият бутон трябва да се използва най-вече за изразяване на несъгласие под тъжни или шокиращи постове. Новият бутон, наречен от медиите "dislike" вече бил в напреднала фаза на разработка. Според Зукърбърг той няма да бъде добавен, за да изразява омраза, а ще помогне на потребителите да изразят съчувствие или съжаление. Той обясни, че, разбира се, е неудобно и неподходящо да натискате бутона "харесвам", когато някой е споделил новина за смърт на приятел или роднина или новина за настоящата бежанска криза.

"Да, трябва да има по-добър начин, по който потребителите да изразят, че те разбират и подкрепят", обясни създателят на Facebook, като увери, че това скоро ще бъде реалност. Бутонът може да послужи за изразяване на солидарност, когато някой постне за отрицателно събитие в своя живот, като например загуба на близък човек или домашен любимец. От социалната мрежа се съмняват, че бутонът ще накара хората да започнат своеволно да не харесват снимките на своите приятели.

Междувременно милиони потребители все още вярват, че общуването в социалните мрежи е подобно на личния контакт и подробности от него не могат да се озоват в публичното пространство. В САЩ бе заведено дело срещу социалната мрежа Twitter с обвинение, че преглежда и променя личните съобщения на потребителите. От компанията заявиха, че обвиненията са "неоснователни". Според подадения иск личните съобщения в Twitter не са лични, както се твърди. Twitter "тайно прихваща личните съобщения на своите потребители". По-конкретно когато потребител изпраща лично съобщение, Twitter го отчита, чете и понякога дори променя, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Според иска, който е подаден във федералния съд в Сан Франциско, това се прави, за да може компанията да реализира печалба от реклама. Ищците искат компанията да им изплати по 100 долара на ден на всеки ползвател, чиито права са били нарушени. "Уверени сме, че тези обвинения са необосновани и ще ги оспорим", заяви официален представител на Twitter.