Трафикантите ще лежат до 6 години зад решетките

Политика

17-09-2015, 16:00

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Депутатите приеха на окончателно четене промени в Наказателния кодекс

Ако трафикантът превозва, застрашава живота или организира групи за превоз на бежанци, максималната санкция е до 6 години затвор и глоба до 20 000 лева. Тази солена санкция ще бъде налагана и за трафик през границата.

След като депутатите приеха на окончателно четене промени в Наказателния кодекс (НК), подпомагането на бежанци да преминат през територията на страната стана наказуемо. Промяната е по повод зачестилите случаи на заловени трафиканти и автобуси, пълни с бежанци.

Освен превозването на бежанци през страната, наказуемо стана и доброволното осигуряване на превозното средство за трафика. Тези две предложения бяха приети в последния момент, но с един и същ аргумент - за да не може трафикантът да се измъкне, ако бъде обвинен.

Наказанието скача на до 10 години затвор и глоба до 30 000 лева, ако за трафика се използва транспортно средство или преведеният не е български гражданин.

Същата глоба, но затвор до 12 години ще се дават, ако превеждането през границата е станало с участието на длъжностно лице, което се е възползвало от служебното положение.