Русенци излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха

Животът

18-09-2015, 07:40

Снимка:

facebook

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Още търсят втория замърсител, „Монтюпе“ с „абонамент“ за замърсяване

Хората бяха с маски, кърпи и противогази

Над 500 русенци спазиха обещанието си от вчера и излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха в града. Недоволстъвото нарастна след последното обгазяване на Русе в понеделник вечер. Протестът под наслов „За чист въздух в Русе бе организиран от Виктор Стоянов във Фейсбук. Хората бяха с маски, кърпи и противогази, с което припомниха първия екопротест в Русе през 1987 година срещу обгазяването на града с хлор от Румънския завод „Верахим". Хората се събраха пред Халите и протестното шествие тръгна към Общината.
Протестиращите, много от които майски с деца и колички, събраха подписка, която да изпратят до Европейската комисия, защото са обезверени от бездействието на властите и на институциите, съобщава "Дарик".
„И ние сме европейски граждани, имаме право на чист въздух. Европейските власти да заставят държавните и местните власти да решат проблема", категоричен бе Стоянов
Въпреки че на протеста имаше и доста партийни представители той не беше политизиран, каквото беше желанието на организаторите.
Засега е ясно, че единият виновник за замърсяването е френски завод за авточасти. Вторият замърсител все още не е ясен. Проверяват се обстойно предприятията опериращи на площадката на бившето КТМ.