Главният секретар на МВР: Феодализъм и анархия в РПУ Първомай

Крими

18-09-2015, 10:18

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Още скандални факти за уволнените полицаи при спецоперацията в региона

Прокуратурата прецизира какви обвинения да бъдат повдигнати на задържани при спецоперацията в Първомай и Асеновград, при която бяха арестувани и шефовете на полицейските управления в двата града, съобщава Нова телевизия.


Във Второ РПУ в Пловдив са задържаните петима полицейски служители, сред които са шефовете на управленията в Асеновград и в Първомай, зам.-началникът на полицията в Първомай и още двама редови служители, както и 10-те лица, които са се ползвали с полицейската протекция.


Най-фрапантните нарушения, за които и МВР призна, са направени от началника на РПУ-то в Първомай - Васил Налбантов. Той е обвинен за прикриване на два скандални случая. Единият е прикрита тежка катастрофа, станала в центъра на града пред очите на десетки свидетели.


Именно синът на известен бизнесмен в Първомай е причинил катастрофата. Той е бил в нетрезво състояние. Веднага е бил заменен с друг шофьор, показанията на свидетелите са заличени, а случаят въобще не е бил регистриран в полицията. Малко по-късно, същият този син на бизнесмен, е извършил две отвличания и побой над местни момчета. Тези два случая също са били потулени.


В знак на благодарност, бизнесменът подарил на полицейския шеф луксозен автомобил. И за да не се набива на очи скъпият подарък, полицейският шеф помолил негов подчинен автомобилът да бъде записан на негово име. Самият този подчинен сега започнал да разказва всичко на спецченгетата от „Вътрешна сигурност".


И за още един случай, в който е замесено името на началника на полицията в Първомай - говори се, че е покровителствал негов приятел - бизнесменът Минчо Хубенов, който закупил в землището на Първомай селско пасище, което трябвало да превърне в рибарник. Само че той го превърнал в незаконна кариера, от която добивал инертни материали. Те дори били използвани за направата на жп линията Пловдив - Свиленград, която се изгражда по европейски проект.


Именно така, бизнесменът, с помощта на покровителството на полицейски началник, успял да прибере 3 млн. лв. Бизнесменът също е задържан.


Защо обаче е задържан и зам.-началникът на РПУ-то в Първомай Румен Дичев? Той е прикрил крадец на коне срещу подкуп от 800 лева. В този случай се е стигнало до убийство, защото потърпевшите, чиято жалба била унищожена от полицая, са открили крадеца и са го убили.


Най-драстичното и най-фрапантното е, че хората в малкия град като Първомай, се страхуват да говорят за тези случаи и да свидетелстват срещу полицаите. Още по-скандално е, че в деня, когато се е провеждала акцията на "Вътрешна сигурност", самите разследвани полицаи са ходили в домовете на свидетелите и са ги предупреждавали да не говорят и да не отварят на спецченгетата.


"Феодализъм и пълна анархия е царяла в полицейските управления в Асеновград и в Първомай", призна главният секретар на МВР Георги Костов още вчера, когато оповести тези скандални случаи.