Специално за децата: Ново спешно отделение в Бургаската болница

Мисия Бургас

18-09-2015, 12:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Компания открива още 350 работни места в Бургас

Горещ телефон помага на пациенти и техни близки да получат компетентна информация

МБАЛ - Бургас вече има отделен вход за спешно приемане на малките пациенти.  Порталът, който е само на десетина метра встрани от входа на спешния център, включва чакалня и два кабинета, в които децата ще бъдат преглеждани отделно. Средствата за изграждане на портала са осигурени от Община Бургас. "Детският вход ни прави по-адекватни за лечението на най-малките пациенти. Така те могат да се отделят от тежките случаи на възрастните хора в Шокова зала. Те ще могат да почувстват една по-голяма сигурност, уют и грижа", разкри д-р Георги Матев - изпълнителен директор на МБАЛ. Спешният център приема над 60 000 души годишно, от които 25% са деца. 

Матев допълни, че това е само първата стъпка към изграждането на бъдещата шокова зала, която ще бъде финансирана с европейски средства от 2 200 000 лева. Предвидени са външни асансьори, които ще отиват към спешния център. Създава се и нов консултативен център, както и такъв за ендоскопии и бързи диагностични процедури. "Ще има нов ядрено магнитен резонанс, което ще обобщи един Спешен център, който Бургас заслужава. Цялостния проект ще бъде входиран в Министерски съвет до няколко месеца", поясни д-р Матев.

Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че идеята за този детски портал възникнала, след като в администрацията получил множество жалби, че децата се стресирали от гледката на тежките случаи. Така потоците  на деца и възрастни се отделят. "Големият проект за Спешния център също ще бъде съфинансиран от Общината. Убеден съм , че това е правилната крачка към модернизацията на бургаското здравеопазване. Болницата трябва да започне да функционира и като университетска клиника. Надявам се Министерското на образование да не забавят още изграждането на медицинския факултет, а ако това продължи, ние ще намерим начин с наши средства да го финансиране. Това не ни притеснява и няма да намали темповете на работа", каза кметът.