Министър Кралев: Вече е факт, треньори и учители по физическо влизат в третия час

ММС е одобрило два спортни проекта за реконструкция в Добрич

Над 400 деца и младежи се включиха в спортния празник в Добрич, открит официално от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на града Детелина Николова по повод Европейската седмица на спорта #BeActive.
    „В края на Европейската седмица на спорта искам да изразя своето задоволство, че в сряда Парламентът прие на второ четене поправката в закона за предучилищното и училищното образование, с която се дава възможност треньори да преподават в третия час по физическо образование. Отне ни почти година да вкараме тази поправка в закона и сега съм удовлетворен, че успяхме да изпълним този наш приоритет. Вече ще имаме възможност да изпълним третия час по физическо със съдържание. Много е важно също, че от 2016 г. вече учители по физическо ще преподават на децата от 1 до 4 клас. Поправката е напълно в унисон с най-модерната тенденция в Европа и след 10 години се надявам да обърнем лошата тенденция около 18% от подрастващите да са със свръхтегло, около 8% със затлъстяване, а 61% да са с гръбначни изкривявания“, заяви министър Кралев. 
    В спортните комплекси „Добротица“, „Изида“, „Русалка“ и залата по борба в града се проведоха турнири по футбол, волейбол, баскетбол и хандбал, състезания по лека атлетика, плуване и борба. 
    „Знам, че всички вие спортувате, за което ви благодаря. Спортът, освен че е здраве, възпитава силни личности, силни характери и качества, които ще ни трябват през целия живот. Искам да поздравите вашите родители, затова че са ви насочили към различните видове спорт и към един живот, който е наситен с игри, емоции и физическа активност. Най-важното е да ангажирате повече ваши приятели, защото битката с компютрите я губим. Изключете компютрите, накарайте вашите приятели да излязат навън, да опитат от различните видове спорт“, допълни Кралев.
    Министърът акцентира върху факта, че Европейската комисия отчита, че във всички страни на Европейския съюз има проблем с обездвижването. Затова се организира тази седмица, чиято цел е да се стимулира по-голямата физическа активност и да се призоват децата и техните родители към по-здравословен начин на живот. 
    „В тази възраст основното е родителите да насочат децата към даден вид спорт и те да продължат да се занимават активно с него. Много е сложно, защото цялото поколение, което расте в момента, не се движи и не спортува така, както беше преди години. Единият от начините да се раздвижат децата, който съм сигурен, че работи, е чрез инвестиции в спортната инфраструктура. Там, където сме реконструирали спортни обекти, където са построени нови, веднага децата навлизат, навлизат и други хора, които са се отказали от активна спортна дейност, но имат двигателната култура и искат да практикуват спортове”, заяви Красен Кралев.
    Министърът Кралев съобщи, че ММС е одобрило два проекта - за реконструкция на лекоатлетическата писта в Добрич и за терените на стадиона, които ще бъдат финансирани. 
    „Знаете, че правителството работи много упорито в тази посока. Има генериран излишък от финансови средства, но той все още, за съжаление, отива за покриване на дупките, които остави в бюджета правителството на Орешарски. Надявам се съвсем скоро да имаме възможност от министъра на финансите да получим средства от Министерски съвет и да инвестираме в спортната инфраструктура. Ще се уточни дали първо ще започнем с футболния терен или със залата, но и двата проекта са одобрени и предстои финансирането им”, посочи спортният министър.
    Кралев призова жителите на община Добрич да подкрепят реконструкцията на спортната инфраструктура в Добрич, като участват в специално създадената игра „Твоят късмет” на БСТ. 
    „Колкото повече жителите на дадена община играят, толкова повече средства ще бъдат заделени за реконструкцията на спортната инфраструктура в нея. Искам всички българи да знаят, че Спортният тотализатор е единствената структура, която генерира средства за българския спорт. Тези, които обичат спорта и българските спортисти, нека да предпочетат игрите на БСТ пред тези на частите оператори, защото от частните оператори нито един лев не идва в схемата за финансиране на федерациите и клубовете”, категоричен бе Кралев.
    Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Тя ще стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност и ще докаже, че спортът е достъпен за всички хора, независимо от техния произход, култура, възраст, пол или физически способности.
    Лица на кампанията са Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова, Даниел Асенов и мъжкият ни национален отбор по волейбол. 
    Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта "Предизвикай себе си: Бъди активен", изпълняван от Министерство на младежта и спорта и подкрепен от Програма "Еразъм+" на Европейската комисия.