Д-р Брайкова: Контролът има ефект

Мисия Добрич

18-09-2015, 14:33

Снимка:

Областна управа Добрич

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Само едно заведение е затворено през лятото

Намаление на нарушенията не само като брой, но и като тежест. Това е констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните във връзка с проверките по обектите през летния туристически сезон. Сезонът мина спокойно, с изключение на случая с антракс в двата обекта в Кранево. Това обаче бе извънредна ситуация, а не се касае за недобро спазване на хигиенните условия, заяви на пресконференция директорът на Областната дирекция д-р Розалина Брайкова. По думите й контролът им има ефект, защото няма сериозни нарушения свързани с материално техническата база в обектите и храни, които да застрашават здравето на хората. Няма сигнали и не са регистрирани хранителни взривове в областта, подчерта д-р Брайкова, съобщи ИА Добруджа.
За периода юни – септември инспекторите са извършили общо 917 проверки, като са съставили 118 предписания и 14 акта за установени нарушения. З периода са издадени 3 заповеди за спиране на обекти, една за спиране на дейността на обект, един обект е заличен от регистъра заради значителни нарушения по отношение на хигиенните условия. Става дума за снек-бар в Шабла, обясни началникът на отдел "Контрол на храните" д-р Анка Борисова. През отчетния период са получени 8 сигнала – 5 в Областната дирекция и 4 – в приемната в Албена. Само 3 от тях са били основателни. 
589 килограма хранителни продукти от животински и неживотински произход са били унищожени. Близо 500 килограма от тях са от двете заведени в Кранево със случаите на антракс.
Основните нарушения при проверките извършвани от инспекторите на БАБХ са свързани с незадоволителна текуща хигиена, неизпълнение на предписание на контролен орган, липса на идентификационна здравна маркировка на продуктите, пропуски в документацията, наличие на храни без етикети или такива с изтекъл срок на годност и слабо обучени работници в обектите.
Д-р Борисова припомни, че туристическият сезон не е приключил напълно и затова проверките ще продължат