Научна конференция обсъжда в Добрич развитието на Добруджа през ХIX-XX век

Мисия Добрич

18-09-2015, 14:47

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Форумът бе открит от зам. -областния управител Ивайло Манушев

Международна научна конференция обсъжда в Добрич общественото, стопанското и културното развитие на Добруджа през ХIX-XX век. Форумът, който се организира от Министерството на културата, Института за исторически изследвания при БАН, музеите в Добрич и Тутракан и други институции, е посветен на 75-годишнината от Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, съобщи БТА.
Професор д.и.н. Антонина Кузманова представя възникването на Добруджанския въпрос с акцент дали е актуален или не във времето. Аграрният сектор в градовете в Южна Добруджа след възвръщането им към България, отражението на Крайовския договор в литературни издания през 1940 година, пътеписната литература за Добруджа са сред разискваните теми на конференцията.
В края на форума се предвижда да бъде учреден Добруджански научен институт, който ще развива научноизследователска и проучвателна дейност за произхода, живота, националноосвободителните борби, културата и бита на добруджанци, съобщиха организаторите. Институтът ще организира научен, библиографски и методологичен архив.