Смолянски доктори спасиха бебе с нестандартна манипулация

Животът

18-09-2015, 16:21

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

То било в критично състояние - без пулс и дишане

Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров" в Смолян спасиха момиченце на година и три месеца с уникална манипулация. Бебето е пето дете на 25-годишна ромка от Смолян. На детето е извършено кръвопреливане чрез вливане на еритроцитна кръвна маса и на разтвори през костта.


Момиченцето било прието в критично терминално състояние в хиповолемичен шок със стойност на хемоглобина 27, несъвместим с живота, без пулс и дишане, каза началникът на Отделението по анестезия и интензивно лечение д-р Ангел Каръшев пред БНР.


"Състоянието се влошаваше от обезводняване и IV-та степен на недохранване. Това дете тежеше около 5 килограма, а би трябвало да тежи 12 килограма", разясни медикът.


Лекарският екип от педиатричното и интензивното отделения започват борба за живота му. Решават да използват този метод, след като било невъзможно да се осигури друг достъп за кръвопреливане.


"Самото състояние не даваше възможност да се хванат други венозни съдове. Единственото възможно нещо бе - вливането на инфузионното лечение да бъде през костния мозък", поясни докторът.


След продължилата повече от 4 часа интервенция, момиченцето е спасено и по-късно транспортирано за продължаващо лечение в детската клиника в Пловдив.