Телефонът сам ще подава сигнал за катастрофа

Мобилното приложение ще е вързано с тел. 112 и Бърза помощ

Мобилно приложение автоматично ще подава сигнал до спешните екипи, ако собственикът на телефона или таблета, на което е инсталирано, е претърпял катастрофа на пътя. Това ще стане възможно чрез иновативно допълнение към системата за пътна информация ЛИМА, която трябва в най-скоро време да заработи в България, съобщи днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Програмата, което всеки ще може да инсталира на предпочитано от него мобилно устройство, ще подава информация за състоянието на пътя, за задръствания, ремонтни работи и лоши метеорологични условия по шосетата. Освен това при пътен инцидент то ще разчита "вибрациите" и автоматично ще съобщава координатите на катастрофата в Ситуационния център на ДА "Пътна инфраструктура" и на тел. 112. Най-вероятно приложението скоро ще бъде вързано директно и с централите на спешната медицинска помощ.

До края на октомври трябва да е готов анализът на Световната банка за нова система за заплаще на пътната такса в България. На базата на анализа през ноември трябва да е факт решението на правителството за промяната. "Сегашната винетна система не е напълно ефективна", обясни Лиляна Павлова. Приходите от винетки в България са 160 млн. годишно. В същото време за поддръжка на републиканската пътна мрежа от 20 хил. километра се харчат 600 млн. лева, които освен това не осигуряват нужното качество и безопасност на пътя, обяси транспортният министър Ивайло Московски. "Целта е тежкотоварният трафик да бъде качен изцяло на магистралите. Така е едновременно по-безопасно за всички на пътя, но е и по-справедливо: така ще може тези, които рушат най-много настилките, да плащат и повече за пътуване", категорична е Павлова. Според нея въвеждането на тол система (такси за преминаване по магистралите) ще балансира политиката за заплащане на пътя. Най-вероятно тол таксите ще бъдат въведени само за товарните автомобили над 3,5 тона, а за всички останали ще бъдат в сила винетките, които, обаче вече ще са електронни. "Очакваме новата система за плащане да увеличи приходите от такси над 3 пъти. Сума, която ще бъде инвестирана в ново качество и безопасност на пътищата", заяви Павлова. 

Според министър Московски транзитното преминаване през България в момента струва 10 евро, в Унгария - 80 евро, в Австрия -142 евро, в Словакия - 100 евро, а в Германия - 90 евро.

Освен това се въвеждат автоматични станции за броене на трафика, което ще доведе до по-добро планиране на бъдещата пътна инфраструктура. Автоматична система ще следи за метеорологичните условия на пътищата в страната. В момента се закупуват електорнни табла за информация в реално време. Те ще бъдат управлявани дистанционно и ще предупреждават водачите за наближаването на опасност и нужното намаляване на скоростта.