Президентът ще говори пред ООН на юбилейна сесия

Политика

18-09-2015, 18:13

Снимка:

©Президентство

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Прессекретариатът на държавния глава опроверга медийни инсинуации

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение пред юбилейната 70-та сесия на Общото събрание на ООН, която ще се проведе в Ню Йорк от 28 септември до 3 октомври 2015 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


В изказването си президентът Росен Плевнелиев ще акцентира върху актуалните проблеми на европейските държави, произтичащи от безпрецедентния миграционен натиск към границите на Европейския съюз. Президентът ще апелира за обединяването на държавите членки на ЕС около обща политика и следването на общ подход за справяне с това предизвикателство.


В рамките на юбилейната сесия на Общото събрание, президентът Плевнелиев ще призове участниците за потвърждаване на основните принципи, върху които е изградена ООН – зачитане на суверенитета, териториалната цялост и ненарушимостта на границите на отделните държави. Темата е сред водещите приоритети на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, което страната ни пое преди два месеца.


От трибуната на Общото събрание българският държавен глава ще отстои и позицията на страната ни за спазване на принципа на географски и регионален баланс при избора на нов Генерален секретар на ООН. Досега този висш пост на Организацията не е бил заеман само от представител на регионалната група на държавите от Източна Европа.


Всякакви други интерпретации по тази тема категорично не отговарят на истината. Припомняме, че прессекретариатът на държавния глава Росен Плевнелиев винаги е отворен да отговаря на журналистически въпроси.


С това съобщение прессекретариатът опровергава сайта на Валерия Велева, който по-рано днес обяви, че на Плевнелиев било отказано да говори пред Общото събрание на ООН. Мнението на президента и прессекретарията му не е потърсено, личи от дописката. С тръгването си въпросният сайт обяви тарифа за рекламен очерк, анализ, репортаж, интервю и др.