Министър-председателят Бойко Борисов е в Ямбол

Присъства на официалното откриване на емблематичната за Ямбол сграда Безистена

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на община Ямбол Георги Славов ще открият обновения по европейски проект Безистен в Ямбол. Официалната церемония е.

Сградата на Безистена е един от символите на Ямбол и паметник на културата с национално значение. Вътрешното пространство на Безистена бе изцяло модернизирано по проект, защитен по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 и пригодено към новата му функция на културно-информационен и туристически център.

Залите му приютяват уникална изложба от редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, както и ценни експонати, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол. Наред с това историческото минало на града и региона е представено чрез съвременна интерактивна система, визуализираща в 3D-формат личности и събития от миналото ни. Прекрасната акустика на сградата обуславя използването й и като арена на различни музикални и театрални събития, както и за делови форуми.

Построен в началото на ХVІ век, Безистена е използван основно като покрит пазар и градски хали. След промените от 1989 г., в продължение на повече от десетилетие сградата стоеше неизползваема и затворена. Сега Безистена отново отваря врати като една от основните туристически атракции на Ямбол.

Предвид довършителните работи по ремонта на пл. „Освобождение“, за достъп до Безистена ще бъде отворен подстъп от западния вход, откъм ул. „Каранова“.