Премиерът Борисов и министър Василева откриха пречиствателната станция в Созопол

Мисия Бургас

19-09-2015, 14:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Василева открива пречиствателната станция в Созопол

Министър Василева съобщи, че вече са обявени обществените поръчки за ангажиране на екипите, които ще изготвят регионалните прединвестиционни проучвания

"Днес открихме съоръжение, за което хората мечтаят повече от 30 години и мисля, че е е много важно съоръжение от гледна точка на развитието на региона, на защита на околната среда, от гледна точка на осигуряването на здравословна среда”, каза при откриване на пречиствателната станция в Созопол министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

Тя припомни и за открития наскоро голям воден цикъл в Поморие През ноември се очаква да приключи и изграждането на станцията в Несебър.

Министър председателят Бойко Борисов и министърът на екологията Ивелина Василева заедно с кмета на Созопол Панайот Рейзи прерязаха заедно лентата на пречиствателната станция край града, която ще обслужва 4 000 жители от региона и 30 000 туристи през лятото.

„Сърцето ми се къса, когато дадат по новините, че има разлив на фекални води“, призна премиерът в словото си при откриване на съоръжението. Той подчерта че откриването на пречиствателни съоръжения е едно от най-приятните му задължения и благодари на партиите, които са подкрепили ГЕРБ, за да имат стабилно правителство.

Борисов официално се обърна към Валери Симеонов, обявявайки, че само в Бургаско има предвидени половин милиард лева по оперативната програма.

Министър Василева съобщи, че вече са обявени обществените поръчки за ангажиране на екипите, които ще изготвят регионалните прединвестиционни проучвания, за да могат в тях да се идентифицират необходимите инвестиции, които да надграждат направеното до сега. 

Станцията е изградена по „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I етап“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. В рамките на проекта са положени и 41 км инженерна инфраструктура – 33, 68 км канализационна и 7, 15 км водопроводна мрежа. Общата стойност на инвестицията е над 72,8 млн.лв.