Новата находка на Приморско – крепостта Фармакида, разкрива тайни

Туризъм

20-09-2015, 13:43

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Приморско с приз за инвестиции

Тя е сериозна заявка за привличане и на организирани туристи от Несебър и Слънчев бряг догодина

В края на летния сезон община Приморско направи сериозна заявка за привличане и на организирани туристи от Несебър и Слънчев бряг догодина. Обект на техния интерес ще бъдат историческите находки, разкрити в близост до града. Към утвърдената вече туристическа дестинация - тракийско светилище Бегликташ, ще бъде добавена и крепостта Фармакида, която наскоро разкри тайните си на археолозите. Това стана ясно вчера по време на представянето на резултатите от археологическите проучвания през сезон 2015 от директора на историческия музей в Приморско Даниел Пантов.
С помощта на Националния исторически музей общината е успяла да финансира изследването на древната крепост. Тя датира от 2-1 в. пр. н.е. и представлява укрепен дом на местен тракийски владетел. При разкопките са открити 62 бронзови и 5 сребърни монети, местна и вносна керамика, част от които бяха показни на посетителите в Исторически музей по време на презентацията. До момента археолозите са проучили една трета от общата , която е 6-700 кв.м площ на укреплението.
Крепостта Фармакида се намира на 5 км северозападно от Приморско, на 300 м от коритото на река Ропотамо. Благоприятното ѝ разположение в близост до главния път Приморско - Бургас и наскоро възстановеният достъп до нея дават основания на кмета на община Приморско – Димитър Германов, че любителите на историческия туризъм няма да се поколебаят да я посетят. Той увери, че това ще бъде един от 18-те проекта, които общината ще осъществи, ако продължи да бъде под негово ръководство.
„Крепостта притежава голям потенциал за привличане на посетители и ние вече обмисляме как да го реализираме. Вероятно до нея ще може да стига и по вода, а нощем ще бъде осветена много атрактивно с помощта на лазери. Предвидили сме пред нея да бъде изграден амфитеатър с богата културна програма",  сподели кметът Германов.