Днес почитаме Международния ден на мира с мисъл и дело

Животът

21-09-2015, 13:59

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Празнична церемония се състоя пред Паметника на незнайния воин в столицата

Международната общност днес отбелязва световния ден на мира, който се провежда под егидата на Организацията на обединените нации (ООН). Заедно с всички хора по земята и в София празникът беше отбелязан с церемония пред Паметника на незнайния воин.
Всички страни-членки на ООН приемат този ден като празник на глобалното прекратяване на огъня и насилието, и призив към всички държави и народи да спрат военните действия.


Днес пред Паметника на незнайния воин беше прочетено и глобалното послание на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който точно в 12 часа удари Камбаната на мира и призова воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят мирно решение на конфликтите си.


Тази година отбелязването на деня на мира е само три дни преди откриването на срещата на високо равнище в ООН, когато ще се приемат Целите за устойчиво развитие за 15 години напред и ще се отбележат официално 70 години от създаването на ООН. В церемонията ще се включи с обръщение и българският президент Плевнелиев.


"Работата на ООН нямаше да бъде възможна без партньорствата между правителствата, гражданското общество, частния сектор и многобройните граждански групи и неправителствени организации. Точно това прави сполучлив избора на тазгодишната тема на Международния ден на мира: "Партньорство за мир – достоен живот за всички”. Това заявява в специално послание по повод Международния ден на мира генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.


Дружеството на Обединените нации в България се обръща към членовете си и към съмишлениците си с призива да отбележат този ден, всеки със своята мисъл и със своето действие, и да приемат символично близостта на датата 21 септември с тази на деня на нашата независимост.


"Битката за свобода винаги е била и битка за устойчив мир. Аз призовавам всички воюващи страни да положат оръжията и да спазват глобален режим на прекратяване на огъня. На тях аз казвам: спрете убийствата и разрушенията и създайте условия за траен мир. Макар че изглежда безнадеждно отдалечена, мечтата за мир пулсира в живота на хората навсякъде. Няма група, по-готова да съдейства за осъществяването на тази мечта, от днешните млади хора", заявява още генералният секретар на ООН.