Пуснаха движението по виадукта „Бебреш“ на АМ „Хемус“

За утрешния ден се създава и допълнителна организация за движение в посока към София

Предсрочно се пуска движението по виадукт „Бебреш“ на автомагистрала „Хемус“, за да се облекчи трафикът на пътуващите в последния ден от празничните дни.

Днес завърши ремонтът на лявото платно на виадукта в посока  Варна – София и пътуващите от и към Северна и Централна България, както и Северното Черноморие вече ще пътуват без затруднения по съоръжението.

През 2014 г. приключи ремонтът на дясното платно в посока София - Варна.

Остава да бъдат довършени ремонтните дейности по долното строене на виадукта, които няма да възпрепятстват или усложняват движението по него.

Виадуктът е с дължина  720 м, с начало при км 30+154 и край при км 30+874. Изпълнител на строително-монтажните дейности е „ГБС Инфраструктурно строителство“, а стойността на договора е около 15,5 млн. лв. с ДДС.

За утрешния ден се създава и допълнителна организация за движение в посока към София. От 12 ч. до 19 ч. ще има две ленти за движение в посока Перник –  София на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е за участъка София –  Драгичево. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

На участъците в ремонт по АМ „Тракия” – на съоръженията при км 9, км 63, км 67 и в участъка от км 74 до 81 през утрешния ден ще бъде въведено реверсивно движение от 10 ч. сутринта и ще бъдат осигурени две ленти в посока София и една в посока Бургас.

Поради извършване на ремонт на пътното платно в посока София на виадуктите  „Елешница“, и на двата виадукта при км 41 на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в платното в посока Варна. На 22 септември се въвежда реверсивно движение от 10 ч. сутринта и се осигуряват две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.

На участъците в ремонт на АМ „Хемус“ в областите Варна и Шумен от км 349 до км 355 и от км 362 до км 369 движението се извършва двупосочно в платното в посока София.

Алтернативни маршрути на АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“

Освен по АМ „Хемус“ пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и път II-81 София – „Петрохан“ - Берковица - Благово - Монтана - Лом. Алтернативно направление на АМ „Тракия“ е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас. Той може да бъде използван както от шофьорите, в посока Южна България, така и от тези които пътуват към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи „Троянски“, „Шипка“ и „Републиката“. Пътуващите към Пазарджик може да ползват път I-8 в отсечката след Ихтиман.

Утре се ограничава движението от 14 ч. до 20 ч. и на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа.

Ограничението се въвежда за:

•        автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;

•        път I-1 с. Ребърково - Ботевград;

•        път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п. в. „Дупница Север“ - ГКПП „Кулата”;

•        път I-4;

•        път I-5 Русе - Велико Търново;

•        път I-8 Пловдив - Харманли;

•        път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас;

•        път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;

•        път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

•        път II-86 Пловдив - Смолян;

•        път II-99 Бургас - Царево.

 

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.