Осем крадци рисуват класика в пловдивския затвор, овладяват агресията

Животът

21-09-2015, 17:02

Снимка:

©hristiani.com

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Самоук рецидивист бил ненадминат с копие на "Завръщането на блудния син"

Осем крадци, които лежат в пловдивския затвор, участват в новосъздадения кръжок по рисуване. Апашите правят копия на платна на известни художници и през октомври готвят изложба зад решетките, пише "24 часа".


"Осигуряваме им скици, флумастери и цветни моливи. Нямаме възможност да купуваме скъпи бои, но те се справят добре и без тях. Последните им репродукции бяха на картини на Пикасо и Фрида Кало", коментира психологът на изолатора Нина Гълъбова, която ръководи клуба.


По думите й арт терапията имала благотворен ефект върху престъпниците, тъй като помагала за овладяване на агресията им. Заниманията са два пъти седмично по 2 часа. Голям интерес към тях проявявали и други обитатели на тъмницата, но местата в кръжока са ограничени.


Според надзиратели все още никой не е успял да надмине самоукия художник Илия Сиврийски, който има 12 присъди. В момента изтърпява последната за помагачество в кражба на коли. Рецивистът е нарисувал точни копия на монументалните творби на Василий Поленов и Рембранд - "Христос и грешницата" и "Завръщането на блудния син".