Направиха най-точното измерване на скоростта на светлината

Животът

22-09-2015, 10:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млади артисти от седем държави разказват истории с огън и светлина

От университети в Австралия и Берлин

Учени от Университета на Западна Австралия и Университета „Хумболт“ в Берлин извършиха експеримент, при който била измерена линейната скорост на светлината с точност, 10 пъти по-висока от предишни подобни измервания, предава IDG.

Тази строга проверка позволява не само да получим уточнена стойност на скоростта на светлината във вакуум, но и потвърждава един от постулатите на Теорията на относителността на Алберт Айнщайн, известен като „симетрия на Лоренц“. Според този постулат скоростта на светлината е еднаква и не зависи от посоката на разпространение.
По време на експеримента скоростта на светлината е измерена чрез сигнали в микровълновия диапазон, около 12,97 гигахерца, които били генерирани от два сапфирени резонатори, охладени до 4 Келвина. За увеличение на точността на измерването данните били събирани в продължение на годината. Сапфирените микровълнови резонатори били поставени перпендикулярно един на друг и върху въртяща се маса, извършвайки един оборот за 100 секунди.
Честотите на двата генератора са свързани непосредствено със стойността на скоростта на светлината, обяснява доктор Стивън Паркър, ръководител на екипа Frequency and Quantum Metrology Research Group в Университета на Западна Австралия. Ако сумарната честота се променя в зависимост от посоката на ориентацията на генераторите, това би било знак за нарушение на симетрията на Лоренц. Но през целия експеримент честотата остана стабилна и запази своята стойност 18 знака след десетичната запетая, до лимита на нашето научно оборудване, посочва д-р Паркър.
В момента изследователският екип модернизира експерименталното си оборудване. Внедряват се нови източници на светлина с по-голяма стабилност, с които бъдещите измервания ще бъдат още по-точни. Всичко това ще ни позволи да увеличим точността и чувствителността на измервателната апаратура и благодарение на нея ще можем да изследване други явления, които могат да предизвикат нарушение на симетрията на Лоренц, казва д-р Паркър.
По думите му търсенето и евентуалното откриване на явленията, нарушаващи симетрията на Лоренц, могат да ни дадат експериментална база, въз основа на която ще бъдат разработени нови теории, описващи по-пълно всичко, което се случва около нас.

obekti.bg