Бивш градоначалник настави настоящите политици в Деня на Независимостта

Мисия Пловдив

22-09-2015, 15:00

Снимка:

©Plovdivutre.bg

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Не се крийте в клинча на клишетата, играйте ясно и открито, призова Спас Гърневски

В Пловдив Денят на Независимостта беше отбелязан с молебен в храм "Св. Неделя“, организиран от Сдружение "Петко Каравелов“ и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов.


Състоя се и тържествен ритуал пред колоната-символ на Независима България. На него присъстваха кметът на Пловдив и областният управител, районните кметове, депутати, представители на политически и обществени организации, членове на комитет "Родолюбие“ - с кратка възстановка.


Тържественият ритуал пред колоната-символ на Независима България на площад "22 септември“ се провежда на това място от 2008 г., когато е поставена паметната колона. Днес, в деня на 107-та годишнина от прогласяването на Независимостта, слово произнесе Спас Гърневски, председател на гражданско сдружение "Разум“. Той припомни историческата фактология за постигането на Независимостта, която определи като "една от най-важните дати на България“, предаде Радио Пловдив.


Постигнатата Независимост през 1907 г. е благодарение на устроената по европейски образец и изключително демократична Конституция на Княжеството, както и благодарение на международната обстановка. Извънредна роля играе министър-председателят демократ Александър Малинов, който е сред най-важните радетели за Независимост.


Гърневски припомни, че Пловдив винаги е имал съществена роля в големите събития.
"Пловдив е играл значителна роля не само в тези важни за България събития, Пловдив е от водещите градове, съхранили националния ни идеал, който ни завещаха с делата си строителите на съвременна България – свободна, независима и достойна държава в лоното на европейските народи", изтъкна в словото си Гърневски.


Той апелира към съвременните политици.
"Ще си позволя да призова кандидатите в тези избори и всички пловдивски политици, да се учат от уроците на времето. Имаме право да бъдем русофили, англофили, германофили, франкофони, но на първо място в делата си, трябва да сме българофили и на второ място – пловдивчани.


Бъдете адекватни и толерантни в борбата за кметския престол на космополитния ни град. Излезте на политическия ринг с реални програми, не се крийте в клинча на политическите клишета, играйте ясно и открито. Не удряйте под кръста опонента си с компромати, клевети и обвинения, както някои се опитват от дълго време да правят срещу действащия кмет", призова бившият градоначалник.


Спас Гърневски ще бъде включен в листата на ГЕРБ в гражданската им квота за предстоящите избори, стана ясно от негово изявление пред журналисти.
"Независимо на кое място в листата съм, това не е самоцел за мен, аз съм бил на върха на този град и ще бъда до този кмет, който сигурен съм, ще е два мандата кмет, заяви Гърневски.