Зам.-кметът Чобанов: Не мога да си представя Независимостта без Освобождението

Мисия София

22-09-2015, 16:02

Снимка:

©tvevropa.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Жълтите павета са затворени за коли през целия ден

Българите са европейци, независими и свободни в своята държава благодарение на Освобождението, Съединението и на Независимостта. Трудно е в XXI век да си представим какво значи да си зависим, да нямаш политическа свобода и да си подвластен на капризите на друг политически субект. Това каза зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов след церемонията по отбелязването на 107-та годишнина от извоюването на българската независимост.


По думите му нашите прадеди умело са се възползвали от ситуацията в Европа и са извоювали едно голямо постижение, благодарение на което днес държавата ни е в семейството на европейските народи.


"Днес отбелязваме 107 години от едно изключително събитие. Събитие, което заедно със Съединението на България, доказва, че нашия народ е обединен зад своите каузи и може да постига своите идеали. Историческите събития са в логическа последователност. Като историк, аз не мога да си представя Независимостта без Освобождението“, допълни Тодор Чобанов.


Денят на Независимостта на България съвпада с Международния ден без автомобили. Това е инициатива, която традиционно се отбелязва в София.
Заради нея жълтите павета в центъра на столицата ще са затворени за коли през целия ден, съобщава "Нова телевизия". Целта е да се намали замърсяването на въздуха и да се стимулират повече хора да оставят автомобилите си и да изберат по-екологичен начин на придвижване.


През целия ден ще се провеждат различни информационни събития, спортни игри като състезания с велосипеди, уроци по йога и тай чи, както и концерти.


Ще се движи и ретро трамваят на София, а мобилна станция ще измерва качеството на въздуха. Сравнителните данни от замерванията през миналата година показаха, че в този ден въздухът е бил значително по-чист.